Saturday, October 21, 2017

WE ALL GET OLD IN THE END


I changed my car horn to gunshot sounds. People get out of the way much faster now.


Gone are the days when girls used to cook like their mothers. Now they drink like their fathers.


You know that tingly little feeling you get when you really like someone? That's common sense leaving your body.


I didn't make it to the gym today. That makes five years in a row.


I decided to stop calling the bathroom the “John” and renamed it the “Jim”. I feel so much better saying I went to the Jim this morning.


Old age is coming at a really bad time. When I was a child I thought “Nap Time” was a punishment. Now, as a grownup, it feels like a small vacation.


The biggest lie I tell myself is..."I don't need to write that down, I'll remember it."


I don't have gray hair; I have "wisdom highlights". I'm just very wise.


If God wanted me to touch my toes, He would've put them on my knees.


Last year I joined a support group for procrastinators. We haven't met yet.


Why do I have to 'Press one for English' when you're just going to transfer me to someone I can't understand anyway?


Of course I talk to myself; sometimes I need expert advice.


At my age "Getting lucky" means walking into a room and remembering what I came in there for.


Actually I'm not complaining because I am a Senager (senior teenager). I have everything that I wanted as a teenager, only 50 years later:

-   I don’t have to go to school or work.

-   I get an allowance every month.

-   I have my own pad.

-   I don’t have a curfew.

-   I have a driver’s license and my own car.

-   The people I hang around with are not scared of getting pregnant.

-   And I don’t have acne.

Life is great!



Thursday, October 19, 2017

Perpustakaan Negara Malaysia online library

Utk makluman semua perpustakaan negara malaysia telah melancarkan 1 site di mana sesiapa sahaja boleh membaca buku secara online di pautan :-

http://www.pnm.elib.com.my/

Tuan/puan boleh membaca buku tersebut dgn hanya perlu register butiran maklumat diri dlm portal yg diberikan. Setelah selesai register terus log in pada portal tersebut.

Utk baca buku yg diminati klik pada butang "borrow".

Sekian utk makluman kita bersama dan selamat membaca..

Mohon dipjgkn kepada rakan-rakan yg lain.

Portal ini boleh di akses melalui data tel, internet rumah atau hotspot wifi..





Monday, October 16, 2017

Amalan Quran untuk merawat kanser

Amalan ex-staff saya seorang Cancer Survivor. Dia pernah kluar di WHI, TV 3 dulu. Di temuramah bersama2 dgn suami nya. Berkongsi  pengalaman mula2 di diagnosed, melalui Chemo, bedah, makanan sihat, follow-ups hingga di beritahu she is free fr cancer cells end last yr.    Now she is an active Volunteer kpd pesakit2 cancer/survivors.

Lapan surah ini diamalkan dan dibaca untuk memusnahkan sel-sel barah kanser. Jika pesakit dapat membacanya lagi baik. Jika tak terdaya atau kurang baik bacaannya maka boleh minta suami, ayah, ibu atau orang lain membaca untuknya.

Selok-eloknya sebelum memulakan bacaan surah dibawah :

1. Istighfar 10x.
2. Salawat Nabi 10x.
3. Al-Fatihah 1x.

Sediakan sebotol secukupnya air yang bersih lagi suci dan setiap kali habis surah dibaca, ditiupkan kepada air. Pesakit dinasihat minum air bacaan tiap-tiap hari dan sapu/mandi pada anggota yang kena barah kanser. InsyaAllah kerana sakit dan sembuh semua kekuasaanNya.

1. Surah Al Maidah (Ayat 82-91).
2. Surah Al Araf (Ayat 70-81).
3. Surah Ar Ra'd (Ayat 16-28).
4. Surah Al Anbiyaa' (Ayat 38-50).
5. Surah Asy Syu'ara (Ayat 185-227).
6. Surah Az Zummar (Ayat 42-52).
7. Surah Ghafir (Ayat 67-77).
8. Surah Az Zukhruf (Ayat 52-70).

Kepada pembaca tolong sebarkan kepada ahli keluarga dan saudara yang sedang mengidap penyakit kanser. Semoga dengan menolong mereka yang sakit, akan juga mendapat pahala dari bacaannya serta pahala kerana menolong sesama hamba yang benar-benar memerlukan pertolongan dan penyembuhan dari-Nya.



Friday, October 13, 2017

Khasiat Halba


Lepas ni kita mesti ada stok at least 1 kilo halba kt rumah...

Rasulullah saw bersabda :
'Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ? '

Sila baca dan sebarkan . Tak perlulah berbelanja lebih sedangkan ubat yang murah, berkesan dan mudah digunakan boleh didapati dengan mudah di kedai mamak sahaja.

Rasulullah saw bersabda :

' Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas '(Books of Sufi Healing m.s.58)

Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa'. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.
Rasulullah saw kemudiannya bersabda :

' Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb ? Ahad Qodamah-Mesir)

KEGUNAAN Halba

1. Diminum sebagai teh untuk
- Melancarkan haid
- Menghilangkan kembung,sebu dan senak
- Pencuci perut
- Menguatkan jantung
- Menghilangkan lender tekak
- Melegakan sakit kepala/ migraine
- Membuang angin
- Menyembuhkan buasir
- Senggugut
- Merangsang rahim
- Kegemukan
- Kurang berat badan
- Mengawal kencing manis
- Radang kulit dan Bisul

2. Teh Halba + Madu
- Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
- Anemia

3. Untuk anak2 yang baligh
- kecergasan
- kekuatan badan
- Tumbesaran

4. Untuk ibu menyusu
- Banyakkan air susu

5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.

Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan oleh Al-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.

Di Terengganu halba adalah salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang.

MANA NAK DAPAT Halba

Halba boleh dibeli di kedai mamak atau dah di pek secara komersil dipasaraya.

Juga dikenali sebagai Kelabet. Halba berfungsi mengubah rasa makanan utama seperti kari dan sayur. Digunakan juga untuk membuat kuih. Dikenali sebagai;
Cina: Hu Lu Ba

Inggeris : Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)

Tamil : Vendayam

Boleh digunakan untuk masak asam pedas cara org Melaka. Juga utk stamina, kecergasan dan utk menstabilkan gula dlm darah, sesiapa yg ada masalah diabetis boleh juga cara ni.

Cara-caranya :-

Goreng halba tanpa minyak - jgn plak sampai hangus. Masukkan dalam bekas. Campurkan air panas, biarkan sehingga suam-suam kuku dan bolehlah diminum . Jika diamalkan selalu, Insya-allah dpt membantu.



Wednesday, October 11, 2017

Zon masa masing-masing

Dalam dunia ni, semua benda bergerak dalam zon masa masing-masing.

Ada yang masih single.
Ada kahwin 20 ribu belanja, sebulan dah berpisah.
Ada yang dah kahwin 10 tahun tapi masih belum ada anak.
Ada yang baru kahwin bulan lepas, hari ni dah mengandung.

Ada yang grad umur 23 tapi terpaksa tunggu 5 tahun sebelum dapat kerja tetap.
Ada juga yang grad umur 29 tapi lepas grad terus dapat kerja jawatan tetap.

Ada yang muda lagi umur 25 jadi CEO tapi umur 50 dah meninggal.
Ada juga yang umur 50 baru jadi CEO dan hidup sampai umur 90.

Zon masa kita semua tak sama.
Jadi tak perlu merasa kita 'tertinggal' hanya bila nampak orang lain lebih berjaya.
Masa kita belum sampai.
Obama retired at 55, tapi Trump 'bermula' pada umur 70.
Hanya zon masa mereka saja yang berbeza.
Tapi sama-sama dapat jadi Presiden.

Ada yang dipanggil Datuk pada usia 47 tahun, dan ada yang dah ada cucu di umur yang sama.
Malah ada yang baru menimang cahaya mata pertama di umur yang sama.

Ada yang 'depan' dari kita.
Tapi ada juga yang 'belakang' kita.
Semua orang bergerak dalam laluan yang berbeza pada zon masa yang berlainan.

Allah ada perancangan berbeza untuk kita semua.
Jangan dengki, jangan sakit hati, jangan sedih.
Mereka bergerak dengan zon masa mereka dan kita pun ada zon masa sendiri.

You are not late.
You are not early.

You are just on time.
Jangan stress.

Percayalah bahawa perancangan Allah jauh lebih baik, rezeki kita telah dicatit olehNya.

Siapa nak jaga kita bila kita dah tua?

Ada orang, dia susah hati kerana belum bertemu jodoh.
Difikirannya siapalah yang akan jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada orang, dah berkahwin tapi belum punya anak, pun terfikir siapakah yang akan jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada orang, ada anak, tapi hanya seorang, pun terfikir, kalau dia kerja jauh siapalah yang nak jaga aku nanti.

Ada orang, anaknya semua lelaki.
Juga terfikir siapalah yang akan jaga aku nanti.
Nak ke menantu perempuan aku nanti jaga aku.

Ada orang, anaknya semua perempuan, sama juga.
Terfikir kalau semua tu nanti ikut suami masing masing, siapalah yang nak jaga aku nanti.

Apa masalah kita sebenarnya?

Kita letakkan masa depan kita di tangan manusia.
Di tangan anak.
Di tangan suami.

Walhal yang jaga kita itu ALLAH.

Berapa ramai orang yang anaknya ramai, cukup nisbah lelaki perempuannya, namun masih terabai hidup bersendirian di rumah usangnya sehingga meninggalnya juga seorang diri.

Berapa ramai juga orang yang saya jumpa hidupnya tidak bertemu jodoh, namun pada usia 60 70 80 masih sihat, boleh urus diri jauh lebih baik daripada orang yang usianya baru jejak 50-an namun sudah sakit lutut jalan bertongkat walau anak anak ada di sisi menjaga.

ltulah kita kata rezeki.
Dan rezeki itu hak Allah.
Yakin.
Yakin.
Yakin.

Jangan runsingkan kerja Allah.
Runsingkan kerja kita yang asyik tak siap ni.

Jangan runsing belum ketemu jodoh
Jangan ribut belum ada zuriat
Jangan sedih hanya kerana beranak sorang
Jangan kalut kalau hanya ada anak lelaki
Jangan cemas jika hanya ada anak perempuan.

Lebih dari itu jangan takbur sangat kita ada jodoh, anak ramai, cukup laki perempuan.

Jangan pertikaikan
"eh nanti tua siapa nak jaga kau."
Kita sendiri pun belum tahu nasib kita nanti
Sempat ke kita tua?

Masa depan kita sentiasa di tangan Allah.
Dan Allah itu adil.
Setiap orang akan dapat apa yang Allah kata dia layak dapat.
Kuatkan pergantungan kpd Allah, itu yg paling penting.

Pendek kata
ALLAH ADA.
Jangan takut



Sunday, October 8, 2017

Never Joke with an Engineer



Engineers Can Prove Anything For 10 Marks

Question : Prove : PAPA = MAMA.

Medical Doctor : ”Out Of Course”

Chartered Accountant: ”No Way”

Barrister: ”Cannot Be Proven”

Social sciences: "Not in this world,"

but…..

Engineer: It's a Simple Solution

As we know,

Pressure(P)= Force/Area

i.e.  P = F/A

∴F = PA ⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅ (i)

Now, aacording to Newtons 2nd law of Motion,

Force(F) = Mass(M) × Acceleration(A)

i.e. F =MA ⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅(ii)

From equation (i) and (ii)

PA = MA

Squaring both sides

(PA)² = (MA)²

∴ PAPA = MAMA




Friday, October 6, 2017

Nombor-nombor Kecemasan lebuhraya

Info Trafik Plus:

Nombor-nombor Kecemasan lebuhraya utama sekiranya berlaku kecemasan
Nombor-nombor Kecemasan pengendali lebuhraya utama sekiranya berlaku kecemasan
🚕

🛣Lebuhraya utara selatan(PLUS)
📞 1800-88-0000

🛣Jambatan pulau pinang(PPSB)
📞 1-300-1-300-03

🛣Lebuhraya selatan hubungan tengah (ELITE)
📞 04-5031 1153

🛣Laluan kedua malaysia-singapura(LINK)
📞 07-2788000

🛣Lebuhraya kuala lumpur-karak(MTD)
📞 03-6195 1111

🛣Lebuhraya kulim-butterworth(KLBK)
📞 04-396 6969

🛣Lebuhraya seremban-port dickson(SPDH)
📞 06-632 3060

🛣Lebuhraya shah alam(KESAS)
📞 03-5633 7188

🛣Lebuhraya cheras-kajang(GRAND SAGA)
📞03-9075 0505

🛣Lebuhraya damansara-puchong(LITRAK)
📞 03-5632 9222

🛣Lebuhraya sungai besi(BESRAYA)
📞 1800-880-999

🛣Lebuhraya bertingkat ampang(PROLINTAS)
📞 03-4252 3122

🛣Lebuhraya SPRINT
📞03-7960 2000

🛣Lebuhraya hubungan timur barat(METRAMAC)
📞 03-9173 2020

🛣Lebuhraya shahpadu
📞03-3342 0564

🛣Lebuhraya pantai timur(NPE)
📞 1300-88-1010

🛣Lebuhraya sistem lingkaran kajang(SILK)
📞 1800-88-1977

🛣Lebuhraya Pantai Timur-Fasa 1
📞09-547 9111

🛣Lebuhraya koridor guthrie(GCE)
📞 03-6038 5052

🛣Lembaga lebuhrayah malaysia
📞03-8738 3000

*🛣1MOCC
03-8000 8000

*🛣Lebuhraya Pantai pantai timur 2 (LPT2)
1800-88-0220

Kpd yg ingin pulang ke kampung dan ingin melihat keadaan trafik di seluruh semenanjung boleh merujuk cctv yg trdapat di sepanjang lebuhraya..

: http://www.jalanow.com/malaysia-highways-live-traffic-cameras-140725J-8080

🎥📡 LIVE CAMERA



Tuesday, October 3, 2017

Senarai Peribahasa Dalam Buku Teks Tahun 4-6



Simpulan Bahasa
- air muka
- air tangan
- anak buah
- anak bujang
- anak didik
- anak jati
- anak tunggal
- ayam tambatan
- berhati walang
- besar hati
- buah fikiran
- bulat hati
- bulat kata
- hati terbuka
- kera sumbang
- langkah seribu
- lapang dada
- lupa daratan
- membawa diri
- memerah keringat
- menabur bakti
- menambat hati
- menara gading
- menghulur tangan
- murah hati
- orang berada
- otak cair
- pasang telinga
- permata hati
- rambang mata
- sekangkang kera
- tanah air
- tangan terbuka
- tergerak hati
- titik peluh
- tulang empat kerat

Perumpamaan
- bagai aur dengan tebing
- bagai bulan jatuh ke riba
- bagai dihiris sembilu
- bagai kacang lupakan kulit
- bagai menatang minyak yang penuh
- bagai tikus jatuh ke beras

Bandingan Semacam
- bijak seperti pendeta
- cantik seperti bidadari
- nipis seperti kertas

Pepatah
- alah membeli menang memakai
- alang-alang berdakwat biar hitam
- bagaimana acuan, begitulah kuihnya
- berat mata memandang, berat lagi bahu memikul
- berat sama di daki, lurah sama dituruni
- berat sama dipikul, ringan sama dijinjing
- berpantang maut sebelum ajal
- biar putih tulang, jangan putih mata
- buang yang keruh , ambil yang jernih
- bukit sama didaki, lurah sama dituruni
- bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat
- di mana ada kemahuan, di situ ada jalan
- di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung
- enggang sama enggang, pipit sama pipit
- hanya jauhari mengenal manikam
- harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama
- hilang di mata, di hati jangan
- hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri
- jangan berputus asa, hari tidak selamanya panas
- kais pagi makan pagi, kais petang makan petang
- melentur buluh biarlah dari rebungnya.
- orang berbudi, kita berbahasa
- selagi hayat dikandung badan
- sesal dahulu pendapatan
- tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas
- yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang
- yang lama dikelek, yang baharu didukung

Kata-kata Hikmah
- bersatu teguh, bercerai roboh
- malang tidak berbau
- muafakat membawa berkat
- peliharalah yang lama, pelajari yang baru

Slogan
- bahasa jiwa bangsa
- bangsa membaca bangsa berjaya
- minda sihat, emosi stabil
- pandu cermat, jiwa selamat
- perpaduan teras kejayaan
- utamakan barangan buatan Malaysia



Sunday, October 1, 2017

Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" (pautan)

Sesiapa yang ingin menonton siri Halaqah TV9 2016 "Kiamat Pasti Datang" sebanyak 30 episod, berikut senarai Link untuk panduan semua.
Selamat menonton dan sebarkan ilmu. semoga beroleh manfaat.

1. Ep 1 - Penciptaan Alam https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2188547178036559/

2. Ep 2 - Kiamat ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2188734548017822/

3. Ep 3 - Utusan Allah https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2189390401285570/

4. Ep 4 - Fasa Masa ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2190122634545680/

5. Ep 5 - Kejatuhan Empayar Uthmaniyah https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2192357950988815/

6. Ep 6 - Kerajaan yang Menyombong! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2193257597565517/

7. Ep 7 - Taqdir Baru Dunia! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2194822787408998/

8. Ep 8 - Jemaah Dajjal ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2195632813994662/

9. Ep 9 - Kesengsaraan di akhir zaman! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2198667263691217/

10. Ep 10 - Isyarat Mata Satu! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2199611160263494/

11. Ep 11 - New World Order! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2200293820195228/

12. Ep 12 - Konspirasi pergolakan semenanjung Arab! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2202311013326842/

13. Ep 13 - Asap Ad Dukhan! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2205307299693880/

14. Ep 14 - Musnahnya Tamadun Dunia! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2206214656269811/

15. Ep 15 - Imam Mahdi ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2208279202730023/

16. Ep 16 - Pemerintahan Al Mahdi ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2219053458319264/

17. Ep 17 - Kemunculan Dajjal ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2219721481585795/

18. Ep 18 - Pemerintahan Dajjal ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2220499608174649/

19. Ep 19 - Turunnya Nabi Isa as https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2222008708023739/

20. Ep 20 - Hakikat Yakjuj Makjuj ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2225873210970622/

21. Ep 21 - Era Fasa ke 5 ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2226598324231444/

22. Ep 22 - Matahari terbit dari Barat! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2227337064157570/

23. Ep 23 - Binatang Dabbah ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2229763417248268/

24. Ep 24 - Angin yang menghembus! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2230523070505636/

25. Ep 25 - Kembalinya Kejahatan ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2231306147093995/

26. Ep 26 - Bumi akan Tenggelam ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2232006477023962/

27. Ep 27 - Api yang menghalau Manusia! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2232758466948763/

28. Ep 28 - Kiamat Versi Sains ! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2235105783380698/

29. Ep 29 - Tiupan Sangkakala! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2235906546633955/

30. Ep 30 - Kekuasaan Allah jua! https://www.facebook.com/VideoIslamik/videos/2236



Tuesday, May 30, 2017

Apakah yang boleh dilakukan andai anak kecil mengadu dicabul atau diperkosa

Apakah yang boleh dilakukan oleh Tuan Puan andai anak kecil mengadu dicabul atau diperkosa oleh seorang individu yang dikenali atau tidak dikenali? Mari saya mulakan dengan berkongsi beberapa hal yang penting.

1. Ajarkan sebutan yang betul bagi anggota badan sulit kanak-kanak. Untuk lelaki sebutkan ini zakar atau penis. Bagi perempuan, katakan ini faraj atau vagina. Jangan sekali-kali tukarkan ia kepada istilah yang biasa kita dengar dalam masyarakat seperti burung, bebird, bunga, pepet dan yang berkaitan. Saya akan huraikan sebabnya nanti.

2. Kemudian, ajarkan pula apakah private part yang tidak boleh disentuh, diraba atau dipegang oleh sesiapapun samada mereka orang yang dikenali atau tidak. Bagi kanak-kanak lelaki, ini private partnya : zakar, punggung, bibir dan dada. Bagi anak perempuan : faraj, punggung, dada dan bibir.

Kedua perkara di atas adalah asas yang perlu diterapkan oleh ibubapa dalam mendidik anak mengenai kesihatan reproduktif atau pendidikan seks. (Jika rasa alergik perkataan pendidikan seks, tukar sahaja ia kepada pendidikan menjaga maruah diri)

Inilah 2 point yang selalu saya ulang dalam post saya sebelum ini. Mudah-mudahan ia memberi idea kepada ibubapa untuk memulakan interaksi bersama anak-anak.

Nak dijadikan cerita, seorang rakan saya tergerak hati berkongsi kepada 2 orang anak perempuannya berkenaan private part pada tubuh badan. Kemudian, beliau lanjutkan pertanyaan, "Pernah tak sesiapa menyentuh atau melakukan perkara tak senonoh pada kakak?"

Anak beliau menjawab, "Ada." Bukan sahaja anaknya yang sulung (7 tahun), bahkan yang 5 tahun juga mengadu hal yang sama. Seorang individu di dalam keluarga telah melakukan hal yang tidak senonoh berulang kali kepada mereka berdua. Lelaki berkenaan merupakan bapa saudara bagi si mangsa. Beliau sudah berkahwin!

Semua kejadian ini berlaku di dalam rumah keluarga mertua! Jantan berkenaan secara sedar sengaja menarik seluar anak beliau hingga ternampak buntut. Setelah seluar ditarik, beliau membiarkan sahaja sambil tersenyum.

Rakan saya meneruskan soal jawab dengan si anak, "Apa respon kakak bila diperlakukan seperti itu?" Mereka berdua menjawab serentak : "Marah! Kakak cakap pada dia janganlah buat macam ni. Tapi dia gelak je."

Bukan itu sahaja, pelaku juga pernah mengintai serta membuka pintu bilik air ketika kanak-kanak ini sedang mandi dan melepaskan hajat.

Inilah yang diluahkan oleh sahabat saya beberapa hari lepas. Saya minta beliau bersabar, jangan sekali-kali serang lelaki berkenaan serta jangan update maki-maki di facebook. Bukan apa, di facebook orang jahat boleh nampak baik bila gunakan term agama dalam penulisan. Akhirnya, orang nampak dia betul, kita yang salah.

Esoknya, beliau dan suami membawa anaknya ke Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur. Sebelum bertemu polis untuk membuat laporan, beliau telah menulis sendiri kronologi jawapan si anak serta merakam video sebagai bukti pengakuan.

Terus sahaja diserahkan kepada pihak polis. Polis tidak menunggu lama, hari berkenaan buat laporan, hari berkenaan juga mereka memulakan siasatan. Benar-benar macam siri drama Gerak Khas.

Tuan Puan kena maklum akan hal ini. Unit D11 berperanan untuk menyelesaikan kes ini. Dan inilah yang berlaku. Mereka terus sahaja menghubungi si pelaku, meminta beliau untuk hadirkan diri ke balai polis.

Si pelaku enggan dengan memberikan alasan akan ke tempat lain. Namun polis beri kata dua pada beliau, hadirkan diri atau namanya akan disenarai hitam.

Maka, si pelaku datang, polis ambil keterangannya dan ditahan reman selama 5 hari. Jika disabit kesalahan, beliau boleh dipenjara tak kurang 15 tahun.

Tuan Puan yang budiman, ini satu contoh kisah yang harus menjadi inspirasi kepada ibubapa diluar sana. Walau gangguan seksual berkenaan masih bersifat awal (intai, tarik seluar), namun dalam akta yang baru digubal di parlimen, ia kesalahan berat.

Mari saya kongsikan; Menurut Rang Undang-undang Kesalahan- kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017, kesalahan menarik/ membuka seluar termasuk di bawah klausa 12(d) Bahagian IV Amang Seksual Fizikal Atas Kanak-Kanak.

Mengintai di kamar mandi pula di bawah klausa 16(a) (iii) dalam Amang Seksual Bukan Fizikal Atas Kanak-Kanak.

Bayangkan jika ibubapa menyedari hal ini lebih awal, pasti setiap dari mereka tahu untuk berbuat apa andai ia terjadi kepada anak-anak.

Kita mampu halang dari berlakunya kes yang lebih besar, rogol, sumbang mahram, seks luar tabie. Namun itu kesedaran diperingkat mak ayah. Bagaimana pula dengan anak-anak?

Ikuti 2 langkah yang saya tulis di atas. Ia sangat membantu ibubapa jika kejadian sedemikian berlaku. Menyebut nama yang sebenar pada anggota badan sangatlah perlu andai anak ini perlu menerangkan hal berkenaan kepada pihak polis.

Sukar untuk diambil keterangan andai si anak menyebut 'burung' berkenaan masuk dalam 'bunga'. Ingat, ketika siasatan, pihak polis juga akan berikan patung mainan kepada si anak. Ia bertujuan untuk anak mengenal pasti bahagian mana yang diperlakukan oleh pemangsa.

Jika yang melakukan perkara terkutuk itu ayah kandung, maka saya sarankan agar si ibu yang buat report. Kena beranikan diri demi masa depan anak-anak. Jika tidak dibuat apa-apa, hal itu akan membuatkan si mangsa trauma, hidup dalam tekanan hingga dewasa.

Ada ketika, hal seperti ini akan hilang keluarga, dipulaukan oleh orang tersayang (sekiranya yang mencabul ahli keluarga terdekat). Akhirnya, mereka tarik balik laporan. Si pelaku terus bebas mencari mangsa yang seterusnya. Jangan sekali-kali berundur ke belakang!

Untuk warga pendidik, saya sarankan agar hal ini disampaikan kepada anak didik kalian. Bantu yang mana boleh walaupun perlu menemani mereka ke balai polis untuk buat laporan.

Terima kasih kepada Tuan Puan yang baca hingga habis. Apa yang boleh dilakukan adalah sebarkan mesej ini kepada rakan-rakan kalian yang lain, tag orang yang tersayang serta mempraktikkannya.

Brother Fairuz aka
Akhi Fairuz Al-Jengkawi
MFA Smart Training & Consultancy




Friday, May 26, 2017

TARBIAH GURU SUFI


Seorang murid berbincang dengan seorang Guru Sufi :
"Guru, saya tidak mahu ikut pengajian ini lagi"

"Apa alasannya?", tanya Sang Guru Sufi.

"Saya lihat di pengajian ini perempuannya suka bergosip, laki-lakinya munafik, pengurusnya cara hidupnya tidak benar, jama'ahnya sibuk dengan dunianya, dsb"

"Baiklah. Tapi sebelum kau pergi, tolong lakukan sesuatu untukku. Ambil segelas penuh air dan berjalanlah mengelilingi dalam masjid ini tanpa menumpahkan setitis air sekalipun ke lantai. Setelah itu engkau boleh meninggalkan masjid ini seperti keinginanmu."

"Itu mudah sekali!"

Diapun melakukan apa yang dimintakan Sang Guru Sufi, sementara pengajian sedang berlangsung.

Setelah selesai, dia berkata kepada Sang Guru Sufi bahwa dia siap untuk pergi.

"Sebelum kau pergi, ada satu pertanyaan. Ketika kau tadi berjalan keliling dalam masjid, apa engkau mendengar orang bergosip, melihat orang munafik, melihat orang sibuk dengan dunianya ?"

"Tidak."

"Engkau tahu mengapa?"

"Tidak."

"Kerana engkau fokus pada gelasmu, memastikan tidak tersandung dan tidak ada air yang tumpah."

Begitupun dengan kehidupan kita. Ketika kita mengarahkan pandangan kita kepada Nur Allah yang kita imani, maka :

• Kita tidak akan punya waktu untuk melihat kesalahan orang lain

• Kita tidak akan punya waktu untuk menilai dan mengkritik orang lain.

• Kita tidak akan punya waktu untuk bergosip ria dengan orang lain

• Kita akan menolong orang lain dan fokus pada langkah kita menggapai Nur-Nya

Direndahkan tidak mungkin jadi sampah, disanjung tidak mungkin jadi rembulan.

Maka jangan risaukan omongan orang, sebab setiap orang membacamu dengan pemahaman dan pengalaman yang berbeda.

Teruslah melangkah selama engkau di jalan yang benar, meski terkadang kebaikan tidak selalu dihargai.

Tidak usah sibuk menjelaskan tentang dirimu, sebab yang menyukaimu tidak perlu itu dan yang membencimu tidak percaya itu.

Hidup bukan tentang siapa yang terbaik, tapi tentang siapa yang mahu berbuat baik.

Jika dizalimi orang jangan berpikir untuk membalas dendam, tapi berpikirlah cara membalas dengan kebaikan.

Jangan mengeluh, teruslah berdoa dan ikhtiar. Sibukkan diri dalam kebaikan hingga keburukan lelah mengikutimu.




Tuesday, May 23, 2017

Perkongsian dari FB Dato' Dr. Fadhilah Kamsah

Perkongsian dari FB Dato' Dr. Fadhilah Kamsah:

4 PENGETAHUAN AM yg wajar dikongsi:

1. Tersedak makanan,
2. Salah bantal,
3. Kram kaki,
4. Kaki semut2 @ kebas

In Shaa Allah pengetahuan ini berguna utk kita &  menolong orang lain.

Caranya adalah seperti berikut:

1. Jika tersedak makanan
Hanya perlu “mengangkat tangan”.

2. Salah bantal
Kadangkala ketika bangun tidur, kita dapati telah tersalah bantal, iaitu merasa sakit di sekitar tengkuk & belikat. Apa yang harus dilakukan ketika salah bantal? Ketika merasa salah bantal, kita hanya perlu mengangkat kaki shj, kemudian tarik ibu jari kaki dan picit dengan memutar kearah atau berlawanan arah jarum jam.

3. Kram kaki
Ketika kram kaki kiri, angkat tangan kanan tinggi-tinggi, Dan ketika kram kaki kanan, angkat tangan kiri tinggi-tinggi, segera akan terasa lebih selesa.

4. Kaki semut2 @ kebas
Ketika kaki kiri semut2, goncang @ ayun telapak tangan kanan dengan sekuat tenaga, ketika kaki kanan semut2, goncang @ ayun telapak tangan kiri dengan sekuat tenaga...



Sunday, May 21, 2017

PUSH-POCKET BERLELUASA

PUSH-POCKET DI KUALA LUMPUR, KLIA, LRT, MRT, KTM, MALL SHOPPING ..

Saya pasti anda semua telah mendengar tentang 'pick poket'. Ada satu jenayah baru yang disebut 'poket push'. Bacalah .. untuk kebaikan anda sendiri.

Jenis kejahatan baru telah muncul di bandar. Ia berlaku seperti ini: -

Seseorang memasukan telefon bimbitnya ke dalam poket anda. Ini hanya boleh jadi dompet dengan kad pengenalan dan beberapa ringgit.

Beberapa minit kemudian, 'Pemilik' muncul dan berhadapan dengan anda, 'Pencuri'. Dia membuat kekecohan besar yang anda mencuri barangnya.

Anda, ditangkap tanpa disedari, kemudian ditarik oleh Pemilik untuk penyelesaian.

Anda terancam dan mengancam anda bahawa jika anda tidak membayar, polis akan di panggil. Jika anda membayar, Pemilik akan membiarkan anda pergi. Jika tidak, polis dibawa utk menangkap anda

Satu lagi perkara yang pelik ialah sentiasa ada 'Saksi' untuk 'kecurian' anda.

Saya diberitahu ini sering berlaku kepada orang asing di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) atau di stesen LRT.

Memandangkan anda "bersalah sehingga dibuktikan tidak bersalah", maka itu lah ada sesetengah orang miskin dalam penjara kerana 'kesalahan' ini.

Di KLIA, 'Pemilik' melontarkan telefon bimbit dan dompet dengan beberapa ringgit ke dalam troli bagasi penumpang yang baru tiba.

Drama ini dibentangkan beberapa minit kemudian. Penjahat sebenar dengan mudah meyakinan polis Malaysia untuk menangkap mangsa sebenar (jika dia tidak membayar permintaan 'penyelesaian').

Ini adalah perkara yang sangat serius. Ini adalah satu lagi bentuk pemeras yang beroperasi di siang hari. Mereka adalah penjenayah yang menjijikkan yang akan melakukan apa sahaja untuk merompak dan mencuri.

Sesuatu yang jahat dari keseluruhan senario adalah bahawa kecuali anda membayar wang 'penyelesaian', mereka akan menimbulkan masalah sebenar dengan menghubungi polis.

Penjahat sebenar mendapat kembali telefon bimbit dan dompetnya tetapi mangsa sebenar (boleh jadi salah seorang dari kamu) dimasukkan ke dalam lokap polis dan dihukum di mahkamah.

Berhati-hati, jika tidak, mungkin anda berakhir sebagai 'pencuri' kerana anda tidak dapat membuktikan anda tidak bersalah.

 Sampaikan pesanan ini supaya lebih ramai orang tahu tentang perkara-perkara seperti itu berlaku di sekeliling mereka.

Geh Cheng Lok & Co, Advocates & Solicitors



Thursday, May 18, 2017

In need of any book (.pdf)?

Dear All,
In need of any book (.pdf) relating to any subject/field or topic?

Go to your browser and type:
www.pdfdrive.net.

You will get access to millions of  books you need, for free.
Unlimited downloads.

You may browse by title or author, etc.

Currently 274376478 books are available for free and every minute, around 50 new books are added to the database.

All downloads are free.

Monday, May 15, 2017

A story about a husband and wife

A woman went shopping. At the cash counter, she opened her purse to pay.

The cashier noticed a TV remote in her purse.

He could not control his curiosity and asked,

"Do you always carry your TV remote with you?😕"

She replied " No, not always, but my husband refused to accompany me shopping today because of football match, so I took the remote."

Moral: Accompany and support your wife in her hobbies.....🙍🙍🙍🙍🙍🙍🙍

The story continues....😏

The cashier laughed and then returned all the items that lady had purchased.

Shocked at this act, she asked the cashier what he was doing.

He said, "your husband has blocked your credit card.........."😲😲😲😲😲😲

MORAL: Always respect the hobbies of your husband.😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒

Story continues....

Wife took out her husband's credit card from purse and swiped it. Unfortunately he didn't block his own card.

Moral: Don't underestimate the power and wisdom of your WIFE..

Story continues...

After swiping, the machine indicated, 'ENTER THE PIN SENT TO YOUR MOBILE PHONE'.......

Moral: When a man tends to lose, the machine is smart enough to save him!

Story continues....

She smiled to herself and reached out for the mobile which rang in her purse.

It was her husband's phone showing the forwarded SMS.

She had taken it with the remote control so he doesn't call her during her shopping.

She bought her items and returned home happily.

Moral: Don't underestimate a desperate woman!😷😷😷😷😷

Story continues....

On getting home, his car was gone.😈😈😈😈😈

A note was pasted on the door

"Couldn't find the remote. Gone out with the boys to watch the premiership match. Will be home late. Call me on my phone if you need something".😇😇😇😇

Damn... He left with the house key too.


Friday, May 12, 2017

CARA MENGUNDANG REZEKI ALLAH



1) Ada yang mengetuk pintu langit dengan cara setiap pagi memberi 40 nasi bungkus untuk orang miskin. Rutin dia lakukan.

2) Ada yang mengundang rezeki dengan cara mencium tangan ibunya lalu minta didoakan.

3) Ada yang mengundang rezeki, setiap minggu dia mendatangi anak-anak yatim, mengusap kepala mereka, membelikan sesuatu untuk keperluan mereka sebagaimana diajarkan Nabi SAW.

4) Ada yang mengundang rezeki, setiap pagi keluar ke tempat kerja dia rutin bersedekah kepada siapa saja.

5) Ada yang mengundang rezeki, tiap malam jumaat dia membahagi makanan kepada orang² yang tidur di jalanan. Doanya tembus ke langit!

6) Ada yang mengundang rezeki, setiap kali setelah solat subuh dia tidak tidur. Dia beristighfar 100 kali dan bertadarrus Al-quran hingga terbit fajar, lalu menatap langit langsung dan mengangkat tangan. Doanya tembus langsung kepada Tuhannya.

7) Ada yang mengundang rezeki, setiap Jumaat profit hasil jualannya 100% disedekahkan. 

8) Ada yang mengundang rezeki, tiap bulan 20% dari total pendapatannya disedekahkan. Dia yakin Tuhan-nya MAHA KAYA.

9) Ada yang mengundang rezeki, seminggu sekali tengah malam didatangi rumah orang miskin. Dia angkat/pikul sendiri makanan untuk mereka.

10) Ada yang mengundang rezeki, tiap Jumaat dia tidak mahu dibayar upah untuk khidmatnya yang diberikan ke orang lain. Tiap titik keringatnya penuh pahala.

11) Ada yang mengundang rezeki dengan memperbaiki jadual solat 5 waktunya berjamaah di masjid dan Allah pun memudahkan segala urusannya.

12) Ada yang mengundang rezeki, tiap pagi dia solat dhuha & berdoa, ketika orang lain sudah sibuk dia memilih menghadap langsung ke Penciptanya.

13) Ada yang mengundang rezeki tiap 1/4 malam bangun solat tahajud berbisik pada bumi dan terdengar di langit. Allah redha, hidupnya pun berkat.

14) Ada yg mengundang rezeki dengan cara menanam pokok agar semua makhluk bumi boleh menikmati oksigen.

Saturday, May 6, 2017

At a doctor's clinic

One morning at a doctor's clinic a patient arrives complaining of serious back pain. The doctor examines him and asks him: "Tell me what happened to your back...?"

The patient replies: "Sir, I work for a local night club. This morning I went to my apartment early and heard some noise in my bed room. On entering I knew someone had been with my wife and the balcony door was open.
I rushed out of the balcony door and did not find anyone. As I looked down from the balcony I saw a man running out and he was dressing himself. I was very angry. I grabbed the fridge and threw it at him. It was very heavy... That is how I strained my back.!"

Later that day, a second patient arrives as if he has been in a car wreck.
The doctor said: "My previous patient looked bad..
But you look terrible..
What the hell happened to you ?"

He replied: "You know I have been unemployed for a while now. Today was the first day at my new job... I forgot to set my alarm and I was late... I was running out of the building, getting dressed at the same time. And you won't believe it but I was hit by a fridge. I don't know how and where from this fridge fell on me...!!!"

Before closing hours, the third patient comes. He looks like he was punished in hell.

The doctor is shocked.
He asks: "What the hell happened to you..??"

The patient replies:
"Well, It started like this, I was in a fridge.........."




Thursday, May 4, 2017

A Non Muslim came to an Aalim

A Non Muslim came to an Aalim and asked: Why is it Not Permissible in Islam for a Woman to shake hands with a Man
▶The Aalim said: Can you shake hands with the Queen
▶The Non Muslim said: Of course not, there are only certain people who can shake hands with the Queen.
▶The Aalim then replied: Our Women are Queens and Queens do not shake hands with strange men.

▶Then the Non Muslim asked another Question: Why do your women cover up their bodies
▶The Aalim smiled and got two sweets, he opened the first one and kept the other one closed. He threw them both on the dusty floor and asked the Non Muslim: If I asked you to take one of the sweets from the floor,which one will you take
▶The Non Muslim replied: The covered one of course
▶The Aalim said: That's how we treat and see our women.

▶The Non Muslim then asked: Show me God if he exists.
▶The Aalim Replied: Look straight into the Sun
▶Non muslim Replied: I Can't see, the Rays are hurting my eyes.
▶The Aalim Said: If you can't look at the Creation of God then how will you be able to Look at the Creator

▶Lastly the Non Muslim invited the Aalim to his house and gave him some Grapes, the Aalim eat them, then the Non Muslim offered him a cup of wine, the Aalim refused, the Non Muslim asked him how come you Muslims are forbidden drink wine and yet you eat grapes, although the wine comes from grapes
▶The Aalim Replied: Do you have a daughter?
He said yes,
▶The Aalim asked him could you marry her
▶The Non Muslim said no, the Aalim said SubhanAllah, you marry her mother and can't marry her although she came from her too.





Monday, May 1, 2017

Poket Kosong

Poket Kosong

Imam Masjidil Harram Al-Makki dalam khutbahnya mengatakan:

إحذروا الكيس المثقوب

Hati-hati dengan poket yang kosong

" تتوضأ أحسن وضوء " لكــن. .. تسرف في الماء' كيس مثقْوب
Engkau telah berwuduk dengan sebaik2 wuduk akan tetapi engkau membazir menguna air, (itu sama dengan) poket kosong

" تتصدق عَلى الفقراء بمبلغ ثم .. تذلهم وتضايقهم كيس مثقْوب.
Engkau bersedekah kepada fakir miskin kemudian, engkau menghina dan menyulitkan mereka, (itu seperti)
 poket kosong

تقوم الليل وتصوم النهار وتطيع ربك" لكــن. .. قاطع الرحم كيس مثقْوب
Engkau solat malam hari, puasa di siang hari, dan mentaati tuhanmu, tapi engkau memutuskan (tali) silaturrahm, (jelas itu adalah) poket kosong

تصوم وتصبر عَلى الجوع و العطش" لكـن .. تسب وتشتم وتلعن كيس مثقْوب
Engkau sabar dengan haus dan lapar,  tapi engkau menghina dan mencaci, (sama dengan) poket kosong

" تلبسين الطرحه والعباية فوق الملابس "لكـن .. العطر فواح كيس مثقْوب
Engkau memakai baju kurung dan berjubah, tapi minyak Wangi menyengat, (itu) poket kosong

تكرم ضيفك وتحسن إليه لكـن .. بعد خروجه تغتابه وتخرج مساوئه كيس مثقْوب
Engkau memuliakan tamumu dan berbuat baik kepadanya, tapi setelah dia pergi engkau mengumpatnya, (sungguh itu poket kosong

أخيرا ً لا تجمعوا حسناتكم في كيس مثقْوب . تجمعوها بصعوبة من جهة .. ثم تسقط بسهولة من جهه أخرى..
يا رب اسألك لي ولأحبتي الهداية والغفران .
Pada akhirnya *kamu hanya mengumpulkan kebaikanmu dalam poket kosong,*kamu mengumpulkan dengan susah payah kemudian kamu membazirkannya dengan mudah pula.
Ya Rabb, kami mohon Hidayah dan keampunan atas kami dan orang-orang yang kami cintai.

عجائب الشعب العربي :
Keganjilan-keganjilan orang-orang Arab (secara khusus dan kaum muslimin umumnya)

1- لايستطيع السفر للحج لأن تكلفة الحج مرتفعه .. لكن يستطيع السفر رغبةً في تغيير الجو !
 ألا إن سلعة الله غالية
1. Tidak mampu menunaikan Haji kerana konon belanjanya besar, tetapi sanggup pergi melancung menggantinya, bukankah perdagangan Allah itu mahal

2- لايستطيع شراء الأضحية لغلاء السعر لكن يستطيع شراء آيفون لمواكبة الموضة.
 ألا إن سلعة اللَّـه غالية
2. Tidak sanggup membeli haiwan qurban kerana harganya mahal, tapi sanggup dan mampu membeli iPhone untuk mengganti model yang ada. bukankah perdagangan Allah itu mahal

3- يستطيع قراءة محادثات تصل إلى ١٠٠ محادثه في اليوم ..
ولا يستطيع قراءة ١٠ آيات من القرآن بحجة ليس لديه وقت لقراءة القرآن
ألا إن سلعة الله غالية
Sanggup membaca beratus-ratus mesej (whatsapp, fb dll) setiap hari,  namun tidak sanggup membaca 10 ayat Al-Quran  dengan alasan tiada waktu yang cukup untuk membaca... bukankah perdagangan Allah itu mahal

قليل من سيرسلها لأنه يشعر بالحرج .
Sedikit yang mau menyebarkannya kerana merasa berat dan tak guna.

تخيل ان الله يراك وانت تنشرها لاجله.
Benamkan di fikiranmu bahwa Allah selalu melihatmu. Dan engkau menyebarkannya keranaNya.

 اذا اعجبتك الفكرة ..  فانشرها .
وإذا لم تعجبك .. فمر كأنك لم ترى شيئا.
Jika engkau terpanggil sebab tulisan ini maka sebarkanlah.. Namun jika tidak maka anggap engkau tidak pernah melihatnya..

يارب من يرسلها ترزقه من حيث لايحتسب

Ya Robb siapa yang mau berkongsi tulisan ini berilah rezki dari arah yang tidak disangka-sangka.



Sunday, April 30, 2017

Kesilapan Simpulan Bahasa Yang Ramai Tidak Sedari

Melton David:
Kesilapan Simpulan Bahasa Yang Ramai Tidak Sedari

Kesilapan berlaku disebabkan perubahan ejaan rumi daripada jawi.

1. HARAPKAN PAGAR, PAGAR MAKAN PADI

Pembetulan : HARAPKAN PEGAR, PEGAR MAKAN PADI

Keterangan :
Tahukah anda tiada Pagar Makan Padi tetapi Pegar yang makan Padi, kesalahan yang didapati dari perkataan rumi diambil daripada jawi. Kesalahan kita sendiri. Tidak masuk akal jika pagar yang memakan padi, betul tak?

Perlu di ingat dari dulu sampai sekarang mana ada pesawah pagarkan bendang mereka baik di Malaysia, Indonesia, China, India, Turkey, Jepun mahu pun Indo China, Thailand atau Myanmar.

Pegar adalah sejenis burung yang digunakan untuk menghalau burung lain.
 
2. MELEPASKAN BATUK DI TANGGA

Pembetulan : MELEPASKAN BATOK DI TANGGA

Keterangan :
Adalah tidak masuk akal jika Batuk iaitu ‘cough’ dilepaskan di tangga. Apa signifikasinya dengan maksud simpulan bahasa itu sendiri? Jadi sebenarnya adalah Batok.

Batok sebenarnya sejenis perkakas yang diperbuat daripada tempurung kelapa. Adat orang Melayu, sebelum naik ke atas rumah, kita akan basuh kaki dulu
dekat tempayan. Orang dahulu jarang yang berkasut. Batok digunakan untuk menceduk air dari tempayan untuk membasuh kaki.

“Melepaskan batok di tangga” bermaksud kita tak letakkan balik batok dekat tempat asal, iaitu kita tidak tinggalkan macam tu sahaja dekat tangga selepas digunakan. Daripada situlah ia bermaksud buat kerja separuh jalan.

3. MATA KERANJANG

Pembetulan : MATA KE RANJANG

Keterangan :
Menurut buku “Bahasa menunjukkan bangsa ” hasil karya Alif Danya Musyi, seorang penulis daripada Indonesia menyatakan bukan Mata Keranjang tetapi "MATA KE RANJANG" pisahkan "ke" dengan "ranjang" yang membawa maksud seseorang lelaki yang melihat perempuan sehingga mahu ke ranjang atau seks.

4. MERAH PADAM

Pembetulan : MERAH PADMA

Keterangan :
Sebenarnya bukan merah padam tetapi MERAH PADMA iaitu sejenis bunga teratai yang berwarna merah kemerahan (nama lain kepada “Teratai Merah”).

Kiranya kalau kita malu muka kita jadi merah seperti merah bunga Padma jika kita malu kepada si Jejaka/Gadis.

5. MENJOLOK MATA

Pembetulan : MENCOLOK MATA

Keterangan :
Makna mencolok mata ialah membangkitkan marah orang yang melihat, menyakitkan hati atau memberi malu. (Kamus Dewan)

Menjolok mata pula bermakna menusuk sesuatu dengan galah dan lain-lain, menusuk ke dalam lubang dan lain-lain. (Kamus Dewan)

6. SALING TAK TUMPAH

Pembetulan : SALIN TAK TUMPAH

Keterangan :
SALIN TAK TUMPAH bermaksud dua orang yang serupa benar. (Kamus dewan edisi ke4)

Jadi bersesuaianlah perkataan SALIN berbanding perkataan SALING maksud kata yang menunjukkan perbuatan dilakukan oleh dua pihak secara berbalas-balasan.




Thursday, April 27, 2017

Sakit

Sakit kalau kita sikapi dengan positif:

✅~ Sakit itu "Zikrullah"

Orang yang sedang sakit akan lebih sering menyebut Asma Allah dibandingkan ketika dalam sehatnya.

✅~ Sakit itu "Istighfar"

Orang yang sedang sakit akan teringat dosa-dosa yang pernah diperbuat, sehingga lisan akan terbimbing untuk selalu beristigfar dan memohon ampunan kepada Allah.

✅~ Sakit itu "Tauhid"

Bukankah saat sedang hebat rasa sakit, kalimat thoyyibah yang akan terus digetar?

✅~ Sakit itu "Muhasabah"

Orang yang sedang sakit akan punya lebih banyak waktu untuk merenungi diri, menghitung-hitung bekal apa yang telah dikumpulkan untuk kembali menghadap Illahi.

✅~ Sakit itu "Jihad"

Orang yang sedang sakit tidak diperbolehkan hanya pasrah akan tetapi diwajibkan terus berusaha dan berikhtiar untuk mencapai kesembuhan.

✅~ Sakit itu "Ilmu"

Bukankah ketika sakit, kita akan memeriksa, berkonsultasi dan pada akhirnya merawat diri utk berikutnya ada ilmu untuk tidak mudah kena sakit.

✅~ Sakit itu "Nasihat"

Orang sakit mengingatkan yang sehat untuk jaga diri. Yang sehat menghibur yang sakit agar mau bersabar.
Allah cinta dan sayang keduanya.

✅~ Sakit itu "Silaturrahim"

Saat jenguk, bukankah keluarga yang jarang bertemu akhirnya datang membesuk, penuh senyum dan rindu mesra? Karena itu pula sakit adalah perekat ukhuwah.

✅~ Sakit itu "Penggugur Dosa"

Orang yang sedang sakit sesungguhnya dia sedang dicintai sang Pencipta sekaligus sedang diberi ujian..tentu kalau diterima dengan sabar dan tawaqal akan merontokan dosa-dosa.

✅~ Sakit itu "Mustajab Do'a"

Sesungguhnya doa orang yang sedang sakit mustajab, maka saat kita menengok yang sakit disamping kita mendoakan maka mintalah doanya.
Imam As-Suyuthi  selalu keliling kota mencari orang sakit lalu beliau minta dido'akan.

✅~ Sakit itu salah satu keadaan yang "Menyulitkan Syaitan"

Orang yang sedang sakit diajak maksiat tak mampu dan tak mau. Dosa yang lalu disesali dan mohon ampunan.

✅~ Sakit itu membuat "Sedikit tertawa dan banyak menangis"

Satu sikap ke-Insyaf-an yang disukai Nabi dan para makhluk langit.

✅~ Sakit meningkatkan kualitas "Ibadah"

Rukuk - Sujud lebih khusyuk,
Tasbih - Istighfar lebih sering,
Bermunajat - Do'a jadi lebih lama.

✅~ Sakit itu memperbaiki "Akhlak"

Kesombongan terkikis, sifat tamak dipaksa tunduk, pribadi dibiasakan santun, lembut dan tawadhu'.

✅~ Dan pada akhirnya "SAKIT" membawa kita untuk selalu ingat akan "KEMATIAN"




Saturday, April 15, 2017

The story of a Bus Conductor

There was a Bus Conductor, who was Very Rude to his passengers.

One day, a Beautiful Young Girl, of around 18 Years, tried to board the bus, but he didn't stop
 the bus.

Unfortunately, the beautiful young girl came under the bus and died on the spot.

Angry passengers took the conductor to the police station, who in turn took him to the court.

The Judge was not at all impressed with him and gave him capital punishment.

He was taken to the electrocution chamber. There was a single chair in the center of the room. The conductor was strapped to the chair and high voltage current was given to him. But, to everyone's amazement, he survived. The judge decided to set him free, and he returned to his profession.
.
.
.

A couple of months later, an elderly gentleman tried to board the bus.

This time the Bus conductor, remembering his earlier experience stopped the bus. Unfortunately, the elderly gentleman slipped and died due to his injuries.

The conductor was taken to the police station and then to the court, to the same judge.

Though, he hadn't done anything wrong, but considering his past record the judge decided to set an example and gave him capital punishment.

The Bus conductor was again taken to the same electrocution chamber where there was a single chair in the center of the room. He was strapped to the chair and high voltage current was given to him.

This time he died instantly.....!!!!!
.
.

The question is why didn't he die on the first occasion..?? but, died instantly the second time....??
.
.
.
.
.
.

Okay........ here is the Answer............

During the first time The Conductor was a Bad Conductor, therefore electricity didn't pass through him. But, during the second time, he was a Good Conductor, so electricity passed through him freely and he died !!!! Physics never go wrong....
.




Thursday, April 13, 2017

A billionaire was taking a walk with his dog

One fine morning, a billionaire was taking a walk with his dog.

Suddenly a man ran out from the bushes in front of him and shot the poor dog three times. The dog died.

The billionaire screamed at the killer, "Why did you do that?". 

The killer answered, "Your wife gave me $50,000 and said, "Go, kill that son-of-a-bitch"

The billionaire hugged the killer & with tears in his eyes said...

"I am forever grateful to your English Teacher".




Wednesday, March 15, 2017

ANTARA KESEDIHAN PELAJAR SPM 2016

ANTARA KESEDIHAN PELAJAR SPM 2016

merupakan batch 99 yang banyak menghadapi kesukaran di zaman sekolah.
Perkara ini bermula dari zaman darjah 3 lagi.

DARJAH 3
👉🏻Kemasukan aliran KBAT* dlm subjek math,bm, dan bi.

DARJAH 5
👉🏻Kemasukan aliran KBAT* dlm subjek ujikaji sains.
👉🏻Pertambahan soalan dlm peperiksaan UPKK

DARJAH 6
👉🏻Penyelarasan soalan tinggi bagi semua subjek.
👉🏻kenaikan kadar KBAT dlm mutu soalan.
👉🏻Penambahan pergunaan bahasa arab dlm soalan SRAI.

TINGKATAN 1
👉🏻Penyelarasan pergunaan PBS dlm semua subjek.
👉🏻Penukaran PMR kepada PT3
👉🏻Peningkatan KBAT dlm subjek sejarah.
👉🏻Penambahan 30% KBAT dlm subjek bahasa melayu.
👉🏻Pembelajaran visual dan audio dalam subjek Bahasa Inggeris.
👉🏻Penambahan 30% KBAT dlm subjek pendidikan islam.

TINGKATAN 2
👉🏻Penyelarasan bagi kajian sejarah dan geografi.
👉🏻Peningkatan pembelajaran dalam ilmu kemahiran hidup bersepadu.
👉🏻Penambahan 40% KBAT dlm Bahasa Arab.

TINGKATAN 3
👉🏻Batch pertama yang menduduki peperiksaan PT3.
👉🏻penilaian Khusus geografi
👉🏻penilaian khusus sejarah
👉🏻Full KBAT dlm subjek sejarah
👉🏻Penilaian PBS dari F1 hingga F3.
👉🏻Gred tidak kurang.
👉🏻Pembahagian markah dalam subjek bahasa melayu dan bahasa inggeris.

TINGKATAN 4.
👉🏻Gred SPM meningkat.
👉🏻Pertambahan soalan KBAT dlm semua subjek.
👉🏻Sejarah Wajib lulus.
👉🏻Peningkatan kadar pembelajaran dalam bahasa inggeris.

TINGKATAN 5.
👉🏻Aliran KBAT di teras dalam semua subjek.
👉🏻Soalan SPM sejarah mengandungi 80% KBAT.
👉🏻Soalan SPM matematik mengandungi 60% KBAT.
👉🏻khabar angin soalan bocor bagi sejarah.
👉🏻sistem down di kPM pada hari ketiga peperiksaan di jalankn.
👉🏻Penyebaran soalan bocor sejarah di kolej vokasional.
👉🏻Soalan ulangan bagi peperiksaan di KV.
👉🏻Sistem Down semasa hari akhir  peperiksaan selama 5 jam.
👉🏻Mempunyai masalah semasa pengagihan soalan kepada pemeriksa.

TAHUN KEPUTUSAN

👉🏻Skema soalan yang salah.
👉🏻Pengubal semula skema jawapan.
👉🏻Jawapan yang terlampau padat akibat KBAT.
👉🏻Gred jatuh.
👉🏻Tarikh keputusan spm diubah.Tarikh sepatutnya 10 mac 2017
👉🏻Printer slip keputusan Down.
👉🏻Sistem Down pada 6 mac 2017 semasa kemasukan markah dlm sistem.
👉🏻Sistem Down pada 10 mac dlm penyebaran markah dlm Sistem pengajian tinggi.
👉🏻Harga Number PiN UPU naik.




We must take sides







Saturday, March 4, 2017

RAHSIA SURAH ALKAUTSAR

Image result for al kautsar

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat dan diturunkan di makkah dan bermaksud sungai di syurga,

kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik. Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati nabi muhammad kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian dua orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya ibrahim dan bapa saudaranya abu talib.

Berbagai khasiat terkandung di dalam surah ini boleh diamalkan :

♥ baca surah ini ketika hujan turun dan berdoa, mudah-mudahan allah s.w.t memakbulkan doa kita.

♥jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosokan di leher, insya allah hilang dahaga

♥jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

♥jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x mudah-mudahan allah s.w.t bagi ilham kepada kita dimana letaknya sihir itu.

♥jika membacanya 1000x rezeki kita akan bertambah.

♥jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

♥jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.








Tuesday, February 28, 2017

Four Doctors

An Israeli doctor says: "In Israel, medicine is so advanced that we cut off a man's liver put them on another man, and in 6 weeks, he is looking for work."

The German doctor says: "That's nothing,
in Germany we take part of a brain, put it in another man, and in 4 weeks he is looking for work."

The Russian doctor says: "Gentlemen, we take half a heart from a man, put it in another's chest, and in 2 weeks he is looking for work."

The American   doctor laughs: "You all are behind us. Two days ago, we took a man with no brains, no heart, and no liver and made him President.

Now, the whole country is looking for work!"







Friday, February 24, 2017

Banyakkan Sedekah

Peristiwa pertama, saya seorang bekas murid sebuah sekolah menengah berasrama di Pahang. Masa zaman saya bersekolah (14 tahun lepas) , duit syiling sangat penting macam nyawa lah. Gigih belanja 20sen kat koperasi semata-mata nak dapatkan syiling 80sen. Nak buat apa? Nak telefon mak ayah tanya bila nak datang, tolong bawak itu ini dan sebagainya. Ada satu hari saya ke klinik sebab demam. Semasa menunggu van sekolah ambil saya selepas menerima rawatan, ada seorang makcik datang kepada saya. “Nak, tolong telefon anak makcik nak. Bagitau makcik dah siap. Boleh ambil dah. Makcik cari syiling tak jumpa”. Masa tu syiling saya sangat kritikal. Sangat sangat. Ada tak sampai seringgit. Nak call mak ayah lagi. Tapi saya pergi kat telefon awam, call no anak makcik tu. Bagitau dah siap semua. Makcik tu tunggu agak jauh dari saya. Tiba-tiba makcik tu datang. “Nah ambil semua duit ni. Tadi guna duit anak kan? Anak makcik dah datang. Terima kasih ye”. Allah. Allah. Allah. Dapat lah dua genggam syiling masa tu. Subhanallah. Terkedu kat situ jugak.

Peristiwa kedua, ketika saya sudah bekerja. Saya bekerja sebagai guru. Ada satu hari saya tengok anak murid saya macam selekeh sangat. Tak makan, tak terurus. Saya panggil beliau dan bertanya “tak rehat ke?”. Jawab beliau “tak cikgu, ayah saya tak kerja” simple. Saya tahu kesusahan beliau tapi tak terfikirlah sampai sedaif itu. Saya hulur RM10. Saya cakap “ambil duit ni buat belanja sampai esok. Jangan tak datang pulak”. Lepas ucap terima kasih terus beliau pergi rehat. Saya pun naik bilik guru. Tiba-tiba ada seorang cikgu jumpa saya “ni RM100 duit dari PIBG penghargaan sebab buat kelas sepanjang tahun lepas”. Dalam masa 10 minit, RM10 saya dah digantikan dengan RM100. Allah Maha Kaya.

Peristiwa ketiga, saya seorang yang ingin punya anak awal. Rezeki saya mengandungkan anak pertama kira-kira lima bulan selepas berkahwin. Sebenarnya tidak terlalu awal bagi sesetengah orang. Sebelum saya tahu saya mengandung, saya pergi ke sebuah rumah anak yatim yang betul-betul dhaif. Masa tu tiada orang sebab semua orang pergi solat jumaat. Saya tinggalkan beberapa beg beras dan saya masukkan sedekah saya di dalam tabung di luar pejabat rumah anak yatim tersebut. Saya tinggalkan nota berbunyi “Sedekah untuk anak-anak. Doakan saya juga dapat rezeki anak.” Beberapa hari kemudian saya dapat tahu saya pregnant. Syukurnya Ya Allah. Saya harap nota tu tak terbang di bawa angin.

Saya rasa cukuplah tiga peristiwa ini sebagai pendorong anda untuk bersedekah. Di sini saya ingin kongsikan sedikit tips : –

1. Jangan tunggu bila ada duit baru nak sedekah. Bila dah sihat baru sedekah. Sebab potensi untuk anda lupa tu sangat tinggi. Sedekahlah supaya anda ada duit. Sedekahlah agar anda sihat.

2. Niat semasa sedekah. “Ya Allah, aku sedekah ni bagi pihak aku dan keluargaku. Berikanlah aku sekian sekian sekian.” Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

3. Seeloknya sedekahkan makanan. Biar terus menjadi darah daging dan beranak pinak dengan darah daging hasil derma anda.

4. Kalau nak sedekahkan kepada anak yatim, cari yang betul-betul memerlukan. Biar mereka merasa sama apa yang anda dan anak-anak anda rasa.

5. Nak mengandung? Nak rezeki datang? Sedekahlah. Kadang-kadang kita terlupa bahawa Yang Memberi Rezeki ialah Allah swt.

6. Kalau nak orang doakan, sila nyatakan dengan jelas apa yang anda nak. “Doakan saya dapat baby” “Doakan saya dapat 10A+”

7. Jangan rasa jemu bersedekah. Minggu lepas anda sedekah tak dapat apa-apa yang luar biasa? Ketahuilah anda bahawa mungkin sebenarnya ketika anda pulang dari kerja minggu lepas sebenarnya tayar anda akan pancit. Tapi kerana sedekah anda, rezeki anda untuk berjimat sebanyak RM100. Kita tak tahu. Allah Maha Mengetahui.

8. Sedekahlah pada hari Jumaat untuk dapatkan pahala berganda.

9. Doa juga sedekah. Alfatihah juga sedekah.

10. Kongsikan entry ini juga sedekah. Tolong saya. Saya nak dapat pahala. Orang lain baca dan bersedekah, anda juga dapat pahala.

Semoga kita semua diberi kesempatan untuk bersedekah sebanyak mungkin dan sedekah kita bermanfaat sebelum kita menghadap pencipta. Saya doakan yang terbaik buat kalian, doakan juga yang terbaik untuk saya dan keluarga.

Ingatlah, rezeki yang berkat itu ada tiga : makanan yang dihabiskan, pakaian/barangan yang digunakan hingga lusuh dan rezeki yang disedekahkan.

Hamba Allah yang mengharapkan pahala tidak putus.




Wednesday, February 15, 2017

Nilai 20sen

Nilai 20sen...kecil buat kita, besar buat ramai orang..

Semalam saya tertinggal dompet. Makanan dah order. Duit takde langsung dalam poket. Duduk doa baru fikir nak cakap kat kaunter. Takdir Allah ada orang dah bayar makanan saya semuanya yang saya bungkus. Ya Allah, saya rasa sebak kerana kasih sayang Allah dan adanya orang baik seperti itu..

Waktu malam anak saya sakit. Saya bawa ke klinik 3 pagi, sampai di sana tengok-tengok tertinggal dompet lagi. Seluk poket jubah ada terselit rm50..syukur..... 2 kali dah lupa bawa dompet...Ya Allah. Tak pernah macam ini..mesti kerana dosa dan kelalaian saya. Saya doa ya Allah..ya Allah..Allah nak ajar sesuatu untuk saya..risau duit tak cukup.

Lepas jumpa doktor dan diberi dekat 4 jenis ubat. Katanya rm38. Saya terus sebak. Ya Allah...ya Allah...

Ada seorang pelajar 10 tahun guna semua duit rayanya untuk bayar yuran madrasah. Syiling dan duit kertas kerana ibu ayah tiada duit. Anak tadi terkebil-kebil kira duit raya. Ustaz tadi sedih, dan kata takyah bayarlah. Nanti Allah beri jalan.

Ingatan buat saya bagaimanalah orang yang diuji dengan kesusahan dan kemiskinan. Sayangilah dan beri masa bersama orang miskin. Ia mengajar kita erti kehidupan. Doalah harapan paling utama. Hati yang berzikir ingat padaNya..tiada siapa yang kaya. Allah maha kaya...

Hidup ini macam roda. Ada masa kita di atas dan ada masa di bawah. Ada masa kita senang dan ada masa kita susah. Jadilah penyebab kesenangan dan kebaikan buat orang lain. Janganlah jadi orang yang menyusahkan orang lain..di mana kita berada bukan kerana kita atau kepandaian kita. Semuanya milik Allah. Dia pemilik segalanya. Dia Maha Kuasa.

Semakin kita mengasihi keluarga, orang miskin dan  anak yatim semakin kita disayangi Allah. Jauhnya kita dari sayang keluarga dan sayang orang miskin tanda kita semakin jauh kita dari Allah-ebit lew

#www.keluargasunnah.com
#4Mac2017 #matradeKL #jomDaftar #whatsapp0173666848

#isterikuBidadari #whatsapp0132984984




Thursday, February 9, 2017

A man, death and his funeral

I am lying on the bed. My children, brothers and sisters are all sitting by my bedside. Some close friends too are standing and overlooking my face. Suddenly I start breathing with long breaths. Someone among the people sitting in the room. Everyone around repeats with the reciter. My breath starts to ease out. I am opening my eyes and looking at something. Angel of death has arrived. I am getting late for the eternal journey. My mouth has opened up. My brother is dropping some water into my mouth, it is perhaps the "Zam Zam" water which I had preserved for the very moment.

Then everyone starts to recite, "Laa'ilaaha illallaaha Muhammadur Rasoolullaah". I have lost my vision. I have lost my tongue, I have even lost my sensation but I can still hear. I can hear my loved ones weeping in grief. I'm not dead yet but I am almost lifeless. Angel of death makes the final act and takes my soul out with an intensive jerk. I have now left this world.

All my wealth, cars, properties, bank balances, contacts and connections are of no use now. My identity is my grave and I am being referred to as 'dead body'. My near ones are preparing my grave and some of them think it as inauspicious to keep the dead body inside the house for too long. The house which I myself built and lived in is shrinking in space for me. My bath is being prepared. I am taken out in the compound for the final bath. My bathroom fitted with expensive bath fittings is not for me now.

I am being wrapped in the white cotton shroud. I am boxed in a wooden box for the travel to my grave. My expensive car is not for me now.

For what then did I amass so many worthless things. Why did I lie to earn the useless wealth. It is of no use to me. Woe to me for I wasted my life in vain. I forgot that my last journey is near and certain. Why did I sin so much ? Oh! I have lost my game.

Now stop imagining This is going to happen one day with you and me. So be prepared. Good deeds will make your journey and the life of the Hereafteru pleasant. Remember death. It is certain. It is so near. This world is just a short dream..... WAKE UP B4 ITS TOO LATE!

A Beautiful Hadith

Rasulullah (صل الله عليه وسلم) said:

'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased. When after the burial, the people return home, 2 angels, Munkar and Nakeer(names of two special Angels), come in the grave and try to separate this handsome man so that they may be able to interrogate the dead man in privacy about his faith. But the handsome man says, 'He is my companion, he is my friend. I will not leave him alone in any case. If you are appointed for interrogation, do your job.. I cannot leave him until I get him admitted into Paradise '. Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief..' When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

Rasulullah( صل الله عليه وسلم ) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.' Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because Rasulullah ( صل الله عليه وسلم)
said: 'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'. May Allah bestow this favour on all of us.




Saturday, February 4, 2017

The Mirror

An Irish poet laments the fading youth and blames the mirror in this witty and humorous piece.

Written in 18th century...
Could well be describing us in our 70s.

The Mirror

(Edmund Burke 1729-1797,
Irish Philosopher)

I look in the mirror
And what do I see
A strange looking person
That cannot be me.

For, I am much younger
And not nearly so fat
As that face in the mirror
I am looking at.

Oh, where are the mirrors
That I used to know
Like the ones which were
Made thirty years ago

Now all things have changed
And I'm sure you'll agree
Mirrors are not as good
As they used to be.

So never be concerned,
If wrinkles/ extra flab appear
For one thing I've learned
Which is very clear,

Should your complexion
Be less than perfection,
It is really the mirror
That needs correction.





Monday, January 30, 2017

Ubat stroke

Pada suatu ketika dimana Nabi Allah Sulaiman A.S duduk di singgahsananya,
maka datanglah  Angin yang cukup besar,
maka bertanya Nabi Allah Sulaiman A.S "siapakah engkau..?"

Maka dijawab oleh Angin tersebut bahwa :
akulah Angin Rihul Ahmar....
dan Aku bila memasuki rongga anak Adam,
maka lumpuh, keluar darah dari Rongga, dan apabila aku memasuki otak anak Adam,
maka menjadi gilalah anak Adam .....

Maka diperintahkan oleh Nabi Sulaiman A.S .....
supaya membakar Angin tersebut,
maka berkatalah Rihul Ahmar kepada Nabi Sulaiman A.S bahwa
"Aku kekal sampai hari Kiamat tiba,
siapapun tidak ada  yg dpt membinasa kan Aku melainkan Allah SWT.......
Lalu Rihul Ahmar pun menghilang......

Diriwayatkan cucu Nabi Muhammad S.A.W. yg terkena Angin Rihul Ahmar .....

Sehingga keluar darah dari rongga hidungnya.......
Maka datang Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad S.A.W.  dan bertanya Nabi kepada Malaikat Jibril.......
Maka menghilang sebentar, lalu Malaikat Jibril kembali mengajari akan doa Rihul Ahmar kepada Nabi Muhammad S.A.W. .....kemudian.....
Dibaca doa tersebut kepada cucu nya dan dengan sekejap cucu Rasulullah S.A.W sembuh serta merta.

Lalu bersabda Nabi Muhammad S.A.W. bahwa barang siapa Membaca doa stroke/ Doa Rihul Ahmar walau sekali dalam seumur hidupnya, maka akan dijauhkan dari penyakit ANGIN AHMAR atau Stroke

Doa menjauhkan terhindar dari angin ahmar dan penyakit kronis

اللهم إني أعوذبك من الريح الأحمر والدم الأسود والداء الأكبر

Allahumma inni a'uzubika minarrihil ahmar, waddamil aswad, waddail akbar

Artinya
Ya Allah ya Tuhanku lindungi aku dari angin merah & lindungi aku dari darah hitam (stroke) dan dari penyakit berat ....





Tuesday, January 24, 2017

Kiamat dan Alam Kubur

Kiamat menurut Agama islam di tandai dgn beberapa petanda.

          - Kemunculan Imam Mahdi
         
          - Kemunculan Dajjal
         
          - Turunnya Nabi Isa (AS)
         
          - Kemunculan Yakjuj dan Makjuj
         
          - Terbitnya matahari dari Barat ke Timur
         
          - Pintu pengampunan akan ditutup
         
          - Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya
         
          - Kabus selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shg mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya
         
          - Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan
         
          - Pemusnahan/runtuhnya Kabaah
         
          - Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap
         
          - Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan
         
          - Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yg ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali
         
          Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda:
          "Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku  buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak"
                
          Allah berfirman : "jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurgaKu"
         
          Itulah yg dimaksud dajjal yg bermata satu:ertinya hanya mmikirkan duniawi drpda akhirat.     

   Kerugian meninggalkn solat:

          Subuh:
          Cahaya wajah akan pudar.
          Zuhur:
          Berkat pendapatan akan hilang.
          Asar:
          Kesihatan mulai terganggu.
          Maghrib:
          Pertolongan anak akan jauh di akhirat nanti.
          Isya':
          Kedamaian dlm tidur sukar didapatkan.
          Sebarkan dgn ikhlas. tiada paksaan dalam agama
          Niatkan ibadah(sebarkan ilmu walau 1 ayat)
         
          Nasihat Kubur:          
         
          1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yg gelap, maka terangilah .. aku dengan TAHAJUD
         
          2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan ber SILATURAHIM ..
         
          3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan perbanyak baca .. AL-QUR'AN.
         
          4). Aku adalah tempatnya binatang2   yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH,
         
          5). Aku yg menyepitmu hingga hancur  bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT
         
          6). Aku adalah tempat utk merendammu dg cairan yg sangat amat sakit,   bebaskan rendaman itu dgn PUASA..
         
          7). Aku adalah tempat Munkar & Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan Perbanyak mengucapkan Kalimah "LAILAHAILALLAH"



Wednesday, January 18, 2017

Hari Kebangkitan dan Hari Akhirat

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan:
Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-
Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...