Thursday, December 17, 2015

Naik lagi... Lagi naik...







Komen orang tak berpendidikan dan respons


1. Profesi ini memang tak lekang dek kutukan & kritikan. Baru sahaja semalam sahabat saya Dr. Abdul Rahman, Pakar Kecemasan Hospital Melaka menjawab post FB seorang jururawat yang dikatakan tidur di sebuah hospital awam di Johor. Hari ini viral pula post FB (post yang dibuat semalam) mengenai jahitan luka seorang pesakit di Hospital Sungai Buloh yang dikatakan ala menjahit guni. Dan doktor ni dikatakan sangat tak bertanggungjawab dan tak Ikhlas bekerja.

2. Buat saudari yang mengata ni, saya nak bagitahu satu perkara. Jahitan guni yang saudari katakan inilah jahitan yang TERBAIK bagi pesakit ini. Izinkan saya bercerita ringkas, nak fokus pasal jahitan luka sahaja. Tak perlu nak cerita bab lain pun. Bab ni pun saudari Dah silap besar.

3. Buat pengetahuan pembaca sekalian, kulit manusia pada bahagian lutut adalah agak kendur bagi membenarkan pergerakan sendi lutut (seperti juga siku) dan tidak seperti kulit di kepala atau di kawasan muka. Luka pada bahagian lutut perlu dijahit menggunakan teknik "mattress suture" seperti yang telah dilakukan oleh doktor yang melakukan pembedahan ni. Doktor yang dikatakan "tak bertanggungjawab & tak Ikhlas" ni.

4. Doktor ni boleh sahaja memilih untuk menggunakan teknik yang lebih mudah seperti simple interrupted suture atau memakai stapler bedah yang lebih cepat dan mudah. Namun doktor ini telah memilih untuk berdiri lebih lama dan menjahit menggunakan teknik ini kerana beliau tahu ia adalah teknik yang terbaik bagi luka di kawasan ini.

5. Jahitan yang dilakukan kemas dan tidak terlalu ketat. Hujung2 luka dirapatkan dengan sempurna. Jika terlalu ketat, bahagian tepi luka (edge of wound) boleh mati dan menjadi hitam (necrosis). Luka pesakit ini merah dan berdarah menunjukkan bahagian tepi kulit itu hidup.

6. Dalam Perubatan, Ilmu menjahit ni amat luas. Pegawai Perubatan Siswazah yang baru masuk kerja pun tak mampu melakukan jahitan ini. Kaedah jahitan (interrupted versus continuous, simple versus mattress, horizontal, vertical or hiding mattress etc), jenis jarum (curve versus straight, round body versus cutting etc) & jenis benang (absorbable vs non absorbable, synthetic vs non synthetic etc) yang perlu digunakan adalah berbeza bagi jenis luka, kawasan luka dan organ yang perlu dijahit. Bukan macam nak jahit guni yer cik Puan.

7. Nasihat saya buat semua Rakyat Malaysia, kalau ada apa2 kemusykilan, TANYA kami. Kami sedia bercerita dan menjelaskan kemusykilan anda. Bukannya kami ada apa2 yang nak disembunyikan pun. Tugas kami ialah memberi Rawatan dan Perkhidmatan sebaik mungkin buat semua Rakyat Malaysia. Tiada apa yang kami mahu melainkan melihat pesakit kami kembali sembuh dan dapat berjalan seperti sediakala. Masalahnya segelintir Rakyat Malaysia ni berat mulut nak bertanya, lebih suka "assume" dan berprasangka buruk terhadap Perkhidmatan Kesihatan Awam.

8. Melihat kepada keadaan luka lutut dan tulang keting pesakit yang ada besi (tibial pin traction on tibia bone), dan daripada komen2, pesakit yang terlibat dalam kemalangan jalanraya ini telah mengalami luka di lutut dan patah tulang peha beliau. Pesakit ini perlu menjalani Pembedahan lagi bagi membetulkan kepatahan tulang peha beliau. Saya doakan yang terbaik buat beliau. Semoga Pembedahan beliau berjalan lancar. Saudari tak malukah nak berhadapan dengan doktor2 yang masih merawat beliau ni?

9. Buat saudari, saya nasihatkan anda mohon maaf kepada semua doktor di Malaysia terutamanya di hospital sungai Buloh. Takut nanti saudari pula yang merangkak mintak maaf kat akhirat.

10. Buat kakitangan kesihatan, saya nasihatkan kita sama2 protect each other, defend each other dalam masa yang mencabar ni. Begitu ramai di luar sana yang berusaha mencari salah silap kita. Di hospital saya Skrg Dah Ada yang dengan sengaja merakam gambar dan video dengan harapan kita membuat kesilapan. Maklumlah, disaat ekonomi yang mencabar dan kos sara hidup yang meningkat ni, jika dapat menang saman memang lega la hidup kan? Make sure setelah kita explain to patients, document properly. Protect ourselves. And maybe we can go on the offense too, insyaAllah.

Ingat, KOMUNIKASI DAN DOKUMENTASI!

Dr. Mahyuddin Mohamed
Pakar Ortopedik HOSHAS Temerloh

#DrMahyuddin
#SediaBerkhidmat
#KamiPenyayangPadaSemua
#SentiasaDokumenSegalanya





Monday, November 23, 2015

Masalah Hospital Sungai Buloh (HSB)



By Khairana Rahman

Terbaca kisah org bersalin kt Hospital Kuala Pilah td. Terus teringat pengalaman i bersalinkan Emran kt Hospital Sungai Buloh (HSB). Memang byk negatif feedback pasal bersalin kt HSB dan i pun sebenarnya mmg taknak bersalin kat HSB tapi kuasa Allah kan. Bkn tak mampu nak pergi private hospital tapi bila ingat pesan my mum, kenapa nak bazirkan duit kalau sakit dia sama, baik beli barang baby yg berkualiti. Tambah pulak i keje dgn gov. Lagilah tak payah bayar apapun. I tak faham sesetengah orang tu sampai sanggup berhutang or guna kad kredit utk bayar charge bersalin kat private hospital, bersalin je lah kat gov hospital. Bukan semua gov teruk like HSB. Contoh terbaik is Hospital Ampang, first class okeh layanan dorang!
**Don't get me wrong. Klu mmg betul2 mampu tu bersalin je lah kt private hospital. Takde sapa halang aih. I am referring to some people yg tak mampu tp buat2 mampu.

1pagi 1/9/2015 - At 38weeks, disebabkan ni anak ketiga dan dah turun tanda, i ajak hubby pergi hospital.Hubby pulak sebab takut false alarm, dia ajak pergi HSB sebab tu je hospital yg paling dekat dengan rumah i. I taknak tapi sebab malas nak gaduh, i diam je lah. Sampai je kat PAC hospital, minah mcm bagus kat kaunter tu dah cakap katil takde n expect up to 48 hours utk tunggu katil kalau kena warded. Dalam pukul 5 pagi bila houseman check, dia cakap dah buka 3cm, i cakap i nak pergi Hospital Ampang sebab anak no 1 n 2, i bersalin kat sana. Dia cakap ok tapi kena tunggu pakar pukul 8 pagi. Bayangkanlah dari pukul 3 pagi sampai pukul 8 pagi i duduk kat kerusi tu. Kematu bontot okeh! I yang buka 3cm ni ok lah lg. Ada yg dah buka 5cm pun kena duduk kat kerusi tu lg. I tengok air mata dorang meleleh je tahan sakit. Yang almost terberanak kat kerusi tu pon ada.

Lebih kurang pukul 9 pagi, pakar datang check, dia cakap dah buka 3cm going to 4cm n dia tak kasi balik sbb ikut procedure. I bagitahu dia yg i bkn nak balik tp i nk pergi hospital lain (masa ni mmg nak pergi TMC je sebab tu yang paling dekat). Dia ckp jalan jammed kalau terbersalin atas jalan siapa nak tanggung. I cakap kalau i dah sign borang discharge tu, then bukan tanggungjawab HSB lg if anything hpn to me. So dia mtk houseman discharge kan i tapi sampai sudah nan hado!

Nak dijadikan cerita, my progress was very poor. Jalan ada tapi contraction takde. Bayangkan lah dari masuk sampailah 4/9/2015, kitorang (referring Nurazura Ramlilii n few others yang dah jadi kawan sebab admitted hari yang sama) duduk n TIDUR atas kerusi je sebab takde katil katanyer. Cakap 48jam, ni dah lebih kot! Kakak yang uri kat bawah pon kena duduk atas kerusi. Stress wei. Nasiblah hubby tunggu kat luar. So asal pergi kat hubby, i nanges. Dah la i ada slip disc, menahan sakit pinggang plus contraction tu lagi. Mula2 hubby buat tak layan, tp bila i tunjuk gambar kat bawah ni, terus dia pun nanges sama.

Sampailah final day (4/9/2015) i kat PAC tu, datang sorang houseman yang baik n very professional ni, nama dia Dr Amir kot kalau tak silap. Dia cakap dia akan cuba buat yang terbaik n kalau pukul 9 pagi takde progress jugak, dorang akan tolak jugak masuk labour room (LR).

9 pagi 4/9/2015 - Time tgh tunggu hubby dtg bwk roti canai n horlicks ice, nurse panggil cakap nak hantar pergi LR. I cakap kejap i belum sarapan. Boleh dia kasi i 5minit je pergi makan. 😭 Tak sempat mkn, i minum horlicks je then terus doktor pasang branula, i pun masuk lah kat LR.

Salah satu sebab i taknak bersalin kat HSB ialah suami cuma boleh masuk bila dah buka 10cm. Apakah? Patutnya suami lah kena tenangkan isteri masa tgh sakit contraction tu kan! Dah puas i merayu dkt nurse LR cakap yg i nak hubby tp dorang tak layan. So setiap kali sakit, sambil zikir tu i pun nangis2 panggil nama hubby (nak panggil mama, mama dah takde). Last skali dia bagi jugak hubby masuk bila jalan dah buka 9cm tp siap sound, "Panggil lah suami dia ni, semak dah dengar dr tadi dok nak daddy, nak daddy!" Ekeleh... nasib lah aku tengah sakit.

Ada nurse yg baik hati (tapi lg byk yg mulut mcm puaka dr yg baik hati) kat PAC cakap kat i suruh buat surat bertulis kat pengarah dorang. I've done that tapi takde reply lg. Hopefully lepas ni akan ada perubahan lah kat HSB. Kesian ibu2 yang nak lahirkan umat Muhammad kena treat mcm PATI. Tidur atas lantai beralaskan selimut hospital je. Serious i sedih!


Friday, November 20, 2015

Kembara di muka bumi


"Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar,"

Al-Hajj 22:46

Thursday, November 12, 2015

KISAH HATI SEORANG ANAK


Hari ini Tuhan tunjukkan kepada saya satu kisah yang amat memberi kesan yang mendalam di hati dan jiwa saya.Satu kisah yang menyebabkan saya berfikir. Termenung.

Ini Nik Masku Hairi, 20 tahun umurnya. Orang panggil Nik, anak kedua dari 3 orang beradik. Satu satunya lelaki dalam keluarga. Kakak nama Nik Nurul Fatihah, 21 tahun dan
adik Nik Nurul Dalilah, 18 tahun. Sekarang sudah semester 3 di Uitm Machang.

Adik Nik kerjanya mengambil upah membaiki kenderaan apabila dipanggil. Dengan rezeki inilah Adik Nik menyara ibu dia yang sedang terlantar sakit akibat kencing manis dan adik perempuan yang sedang menimba ilmu.

Di rumah ini, di zaman ini, di saat ini, masih wujud seorang anak muda yang sanggup berkorban demi ibu dan keluarga. Segala keperluan ibunya diuruskan oleh adik Nik. Memasak untuk ibunya, menyuapkan makanan setiap kali ibu hendak makan, dukung dan memandikan ibu, mencuci pakaian sehinggalah mendodoikan ibunya sehingga tertidur. Terlena disamping ibunya setiap malam. Seekor nyamuk pun mungkin tidak dapat sentuh ibunya.

Semasa ziarah rumah adik Nik, seperti yang dikisahkan oleh tuan Ir Meor Shamshir semalam, kami perasan layanan Adik Nik terhadap ibunya umpama seorang putera yang melayan seorang permaisuri. Penuh kasih sayang, lemah lembut.

Dan ada satu ketika ibunya menangis dan panggil adik Nik. Terus adik Nik gengam tangan ibunya. Tetiba titisan air mata adik Nik turut jatuh bersama ibunya. Seperti merasai juga sakit yang ditanggung ibunya itu. Ini di depan mata kami! Perasaan kami usah dicerita, bergelora jiwa dan tahan mata yang sudah masuk habuk.

Kisah ini adalah cerita nyata di zaman ini, cerita realiti yang menunjukkan masih ada seorang anak seperti Adik Nik yang setia dan menjaga ibunya. Tidak berfikir langsung dengan usia remajanya, dalam benak dan fikirnya hanya ibu ibu dan ibu.

Ibu Nik bagitau, nasib baik dia ada seorang anak bernama Nik ini. Seorang anak yang Tuhan kurniakan hati dan jiwa yang penuh korban kasih sayang. Seorang insan yang Tuhan limpahkan cinta dalam hati terhadap ibu.

Kini Nik dan ibunya sudah berdaftar dengan Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan. Jadi kami di sini akan sedaya upaya membantu Nik dan ibunya. Dengan berkat sokongan dan kasih sayang daripada sahabat sahabat FB sekalian kami pasti ada sinar untuk adik Nik dan keluarga.

Inilah kisah adik Nik, kisah kasih sayang seorang anak kepada ibu.

Lokasi : Belakang Petronas Cbg 3 Pengkalan Chepa.

Kapten Mawi
0129602596
Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan

KELAB KEBAJIKAN ASNAF KELANTAN
RHB 25301600010751

Sila maklumkan kepada Bendahari kami, Pn Rozila melalui email rozilaroslan@gmail.com or WA 0193843788 untuk tujuan rekod dan audit persatuan.




Wednesday, November 11, 2015

Poligami dan nafsu

By Tan Sri Khairul Hakim

Aku rasa macam bodoh pulak bila ostat-ostat kata poligami ni untuk elak zina... Untuk salurkan 'nafsu' ke arah yg diredhai Allah... Ostat-ostat ni macam meletakkan poligami ni sebagai lesen melampiaskan nafsu aje...

Aku terfikir.... Kalau lelaki kawen... Kendian tengok perempuan lain, bernafsu, atas nama poligami maka pergilah dia kawen lagi satu sebab nak elak zina... Kendian nampak lagi perempuan lain, bernafsu lagi... Kawen lagi... Sampailah cukup kuota, agak-agak macam mana pulak lepas tu dia nak uruskan nafsu besar dia tu? Kenapa bila rasa bernafsu, tidak disalurkan aje dekat isteri dia yang sah? Jadi dekat sini apa masalah dia?

Masalah dia ialah NAFSU.. Jadi nak uruskan nafsu ni Allah dah berfirman:

Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman, “Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Mahamengetahui apa yang mereka perbuat.” Katakanlah kepada wanita yang beriman, “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya.” (QS. an-Nur [24]: 30-31)

Itu yang utama.. Jaga pandangan. Allah tak suruh engko kawen sebab engko nafsu besar.. Siapa ajar tu ostat? Cukup-cukuplah memburukkan nama Islam dengan nama POLIGAMI ni... Jangan la nak sucikan NAFSU tu dengan lesen 'SUNNAH'... Poligami bukan sunnah... Mana ada perkara sunnah yang Allah letakkan syarat begitu ketatttt untuk dilaksanakan... Sunnah tu satu galakan.. Galakan tak pernah wujud berserta syarat yang ketat macam syarat poligami ni.

Semulia-mulia perempuan yang menjaga dirinya, keluarganya, anak-anaknya, makan minum suaminya, pakaiannya, hatinya, jiwanya, akhirnya bila sampai bab poligami, mereka umpama sehelai kertas yang tak berguna.. Tanpa hak, tanpa ada kata dua, tanpa pembelaan sesiapa... Sejak bila Islam mendoktrinkan hukum sunnah sebegini kejam? Aneh. Kerana doktrin ini, Barat memperlekehkan agama kita dan kita bergelak ketawa seronok.

Nabi bermonogami (kahwin satu) dengan Khadijah selama 25 tahun, berpoligami hanya 10 tahun. Kenapa perlu highlight poligami yang 10 tahun sedangkan monogami nabi yang 25 tahun tu lebih layak dijadikah sunnah? Dangkal! Nabi tak pernah berpoligami dengan anak dara.. Tak pernah berpoligami dengan wanita-wanita cantik... Nabi berpoligami dengan janda-janda kecuali Aisyah yang nabi kahwini atas arahan Tuhan. Tapi apa jadi dengan ostat-ostat yang berpoligami sekarang? Bukan main vogue bini baru ostat???

Oh, aku dah kira ahli neraka ke ni bila tolak sunnah? Ini bukan aku cakap ikut nafsu macam engko cakap poligami tu sunnah... Ini Jumhur Ulama yg bersepakat poilgami itu hukumnya harus. Bukan sunnah... Okaylah, tak tahu Jumhur Ulama tu apa benda, kita tengok lah Bukhari dan Muslim ada merekodkan Rasulullah melarang kesemua puteri baginda untuk dimadukan.. Habis yang ini engko nak cakap macam mana pulak?

Aku naik bosan bila duduk ceramah agama, ostat-ostat bergurau senda pasal poligami ni.. Seronok ye ostat? Beribu perempuan terguris dengan senda gurau ostat yang kata "Poligami ni sunnah, lelaki no problem.. Bila-bila masa!".. Pandai kau ostat... Dekat mana hati nurani ostat-ostat ni terhadap perempuan-perempuan? Berdekah-dekah ketawa menjulang 'sunnah', tanpa hirau ada makhluk tuhan yang sepatutnya dijaga sebaik-baiknya, sedang terguris, terasa dan bersedih.

Islam ni agama syumul.... Agama yang tak terlepas satu zarah pun perihal kehidupan... Takkan lah Islam ni terlepas pandang soal hati dan perasaan perempuan kot? Engko yang nama ostat pulak pergi hiris-hiris hati perempuan.. Ewah ostat..... Perempuan ni ada pilihan untuk redha je ke ostat dalam isu poligami ni? Kesian perempuan kalau ikut ostat ni... Engko terluka macam mana pun, engko cuma ada 2 pilihan. Redha berendam air mata atau engko jadi ahli neraka sebab tolak sunnah... Kah! Kah! Ostat.. Ostat.... Poligami bukan pesta berseronok-seronok untuk lelaki ostat....

Sudah lah ostat-ostat semua... Pergi balik dan berimanlah dengan SUNNAH POLIGAMI engkorang tu semua... Ni kejap lagi ada lah ahli sorga pengikut ostat Ferrari hentam aku ni... Ikutlah.. Aku doakan semoga suami engko memadukan engko, pastu aku nak tengok engko redha takat mana.


.

Wednesday, November 4, 2015

The miracles of Zamzam Water



Do u know the miracles of zamzam Water from HOLY MAKKAH??

ZamZam water level is around 10.6 feet below the surface. It is the miracle of Allah that when Zam Zam was pumped continuously for more than 24 hours with
a pumping rate of 8,000 liters per second, water level dropped to almost 44 feet below the surface,

BUT WHEN THE PUMPING WAS STOPPED,
the level immediately elevated again to 13 feet after 11 minutes. 8,000 liters per second means that 8,000 x 60 = 480,000 liters per minute 480,000 liters per minutes means that 480,000 x 60 = 28.8 Million liters per hour And 28.8 Million liters per hour means that 28,800,000 x 24 = 691.2 Million liters per day
So they pumped 690 Millions liters of ZamZam in 24 hours, but it was re-supplied in 11 minutes only. 


And not to forget this well is providing water from the time of Hazrat Ismaeel as till now.

There are 2 miracles here, the first that ZamZam was re-filled immediately, & the second is that Allah Holds the extra-ordinary y powerful Aquifer for not throwing extra ZamZam out of the well.


It is the translation of the word ZamZam, which means Stop Stop!said by Hajirah RZ. Zimam is an Arabic word, it is the rope / REIN attached to bridle or noseband & it is used / pulled to stop the running animal.
Zamzam water  has no color or smell, but it has a distinct taste. Water usually fills your 
thirst. But surprisingly, Zamzam fills your hunger as well as your thirst. One can stay alive just by drinking zam zam water for as long as he can.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...