Friday, May 24, 2013

Donation: Hamizan Bin Abdul Hamid

From:
I nak share about my patient that has touched my heart so much. Sememangnya setiap hari I berdepan dgn pesakit buah pinggang tahap akhir (End Stage Renal Failure).

Kisah yg I nak share adalah berkenaan pesakit yg I jumpa sejak awal tahun 2013. Hamizan, sebaya dgn my dotter, Anis, 19 tahun. Seperti remaja lain, selepas SPM 2011, Hamizan sempat bekerja part time nak tambah pendapatan keluarga. Tapi niatnya nak membantu keluarga tak kesampaian apabila beliau di diagnosed ESRF secondary to IgA Nephropathy (bahasa biasanya-buah pinggang Hamizan dah tak berfungsi lagi). Hamizan bukanlah dari keluarga berada, bapanya bekerja sebagai driver bas persiaran yang pendapatan tak menentu bergantung kepada trip sekiranya majikan beliau ada sewaan bas. Ibunya tidak bekerja. Semasa sekolah dulu beliau ada dapat bantuan Baitulmal tetapi selepas SPM tiada lagi bantuan. Mereka tinggal di flat PPR (utk berpendapatan rendah).

Hamizan di masukkan ke HKL dan plan untuk cuci darah secara air (CAPD), iaitu 2 liter air dimasukkan ke perut 4x sehari. Tetapi tidak lama selepas itu ada masalah infection, tube dislodged dan CAPD tak dapat diteruskan. Pada masa tersebut Hamizan nampak lemah betul. Dengan antibiotiknya, dgn demam berpanjangan. Doktor cuba membuat IJC (tiub di leher untuk cuci darah secara Hemodialisis). Malangnya IJC x dapat digunakan, doktor cuba membuat perm catether, pun tidak berjaya. Pesakit buah pinggang memang perlu cuci darah 3x seminggu atau pun kalau tak boleh, minima pun 2x seminggu. Utk kes Hamizan beliau terpaksa la duduk dlm keadaan x selesa sementara menunggu tiub lain dipasang. Dia kemudiannya di diagnosed pula dengan TB lyomphadenitis, sedih betul I tgk keadaan Hamizan. Akhirnya malam kelmarin Hamizan dapat menggunakan IJC temporarily sementara menunggu perm catether baru di buat. Patutnya hari ni buat perm cath tu tapi sebab dia demam, jadi tangguh lagi ke Jumaat depan. 


Asalnya Baitulmal akan bantu pembiayaan CAPD tapi sebab temporarily x dapat buat CAPD (may be paling cepat pun 6 bln) kena buat dialisis belanja sendiri. Beberapa admission dulu pun bil tak berbayar, bila bercakap dengan ibunya, memang mereka tak mampu. Bapanya telah berbincang dgn bahagian bil hospital, tp HKL cakap kena surat dari sekolah baru boleh bagi diskaun. Malangnya Hamizan dah tak sekolah lagi lepas SPM result keluar dia dah sakit. 


I ada mengambil nombor akaun Hamizan. I bercadang nak masukkan sedikit wang zakat I utk meringankan beban kewangan keluarga beliau. Tujuan I share this story, kalau-kalau ada yg seperti I, nak menghulur bantuan utk Hamizan. Seringgit dua will go a long way for this family. Kalau tak mampu pun, hadiahlah doa semoga segala infection akan sembuh, harap ubat TB akan berkesan untuk beliau, semoga Hamizan dapat menjalani dialisis dengan sempurna & hidup lebih selesa. Often my patients bring tears to my eyes, this is one of them. Because I'm not allowed to take photo of patient, jadi I tak ada gambar Hamizan.


Sesiapa yg bermurah hati, inilah bank detail:


Nama: Hamizan Bin Abdul Hamid
Bank: Maybank
No Akaun: 164025953819



I always believe Allah akan memurahkan rezeki sesiapa yang berniat ikhlas menderma demi kebaikan, insyaAllah. Kadang-kadang kita rasa hidup kita susah dengan pelbagai masalah, tetapi ingatlah, ada lagi orang yang lebih susah, yang fighting to live for another day, yang terpaksa counting single cent left in their wallet just to buy food.



.

The problems with milk

 
  

.

Sunday, May 19, 2013

PETUA IMAM SYAFIE



Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama



.

Saturday, May 18, 2013

Facts on Honey and Cinnamon


 
Great information!! Cinnamon and Honey...!Drug companies won't like this one getting around. Facts on Honey and Cinnamon:

It is found that a mix of honey and cinnamon cures most diseases. Honey is produced in most of the countries of the world. Scientists of today also note honey as very effective medicine for all kinds of diseases. Honey can be used without side effects which is also a plus.Today's science says that even though honey is sweet, when it is taken in the right dosage as a medicine, it does not harm even diabetic patients. Researched by western scientists:

HEART DISEASES: Make a paste of honey and cinnamon powder, put it on toast instead of jelly and jam and eat it regularly for breakfast. It reduces the cholesterol and could potentially save one from heart attack. Also, even if you have already had an attack studies show you could be kept miles away from the next attack. Regular use of cinnamon honey strengthens the heart beat. In America and Canada, various nursing homes have treated patients successfully and have found that as one ages the arteries and veins lose their flexibility and get clogged; honey and cinnamon revitalize the arteries and the veins.

ARTHRITIS: Arthritis patients can benefit by taking one cup of hot water with two tablespoons of honey and one small teaspoon of cinnamon powder. When taken daily even chronic arthritis can be cured. In a recent research conducted at the Copenhagen University, it was found that when the doctors treated their patients with a mixture of one tablespoon Honey and half teaspoon Cinnamon powder before breakfast, they found that within a week (out of the 200 people so treated) practically 73 patients were totally relieved of pain -- and within a month, most all the patients who could not walk or move around because of arthritis now started walking without pain.

BLADDER INFECTIONS: Take two tablespoons of cinnamon powder and one teaspoon of honey in a glass of lukewarm water and drink it. It destroys the germs in the bladder....who knew?

CHOLESTEROL: Two tablespoons of honey and three teaspoons of Cinnamon Powder mixed in 16 ounces of tea water given to a cholesterol patient was found to reduce the level of cholesterol in the blood by 10 percent within two hours. As mentioned for arthritic patients, when taken three times a day, any chronic cholesterol-could be cured. According to information received in the said Journal, pure honey taken with food daily relieves complaints of cholesterol.

COLDS: Those suffering from common or severe colds should take one tablespoon lukewarm honey with 1/4 spoon cinnamon powder daily for three days. This process will cure most chronic cough, cold, and, clear the sinuses, and it's delicious too!

UPSET STOMACH: Honey taken with cinnamon powder cures stomach ache and also is said to clear stomach ulcers from its root.

GAS: According to the studies done in India and Japan, it is revealed that when Honey is taken with cinnamon powder the stomach is relieved of gas.

IMMUNE SYSTEM: Daily use of honey and cinnamon powder strengthens the immune system and protects the body from bacterial and viral attacks. Scientists have found that honey has various vitamins and iron in large amounts. Constant use of Honey strengthens the white blood corpuscles (where DNA is contained) to fight bacterial and viral diseases.

INDIGESTION: Cinnamon powder sprinkled on two tablespoons of honey taken before food is eaten relieves acidity and digests the heaviest of meals

INFLUENZA: A scientist in Spain has proved that honey contains a natural 'Ingredient' which kills the influenza germs and saves the patient from flu.

LONGEVITY: Tea made with honey and cinnamon powder, when taken regularly, arrests the ravages of old age. Use four teaspoons of honey, one teaspoon of cinnamon powder, and three cups of boiling water to make a tea. Drink 1/4 cup, three to four times a day. It keeps the skin fresh and soft and arrests old age. Life spans increase and even a 100 year old will start performing the chores of a 20-year-old.

RASPY OR SORE THROAT: When throat has a tickle or is raspy, take one tablespoon of honey and sip until gone. Repeat every three hours until throat is without symptoms.

PIMPLES: Three tablespoons of honey and one teaspoon of cinnamon powder paste. Apply this paste on the pimples before sleeping and wash it off the next morning with warm water. When done daily for two weeks, it removes all pimples from the root.

SKIN INFECTIONS:Applying honey and cinnamon powder in equal parts on the affected parts cures eczema, ringworm and all types of skin Infections.

WEIGHT LOSS:Daily in the morning one half hour before breakfast and on an empty stomach, and at night before sleeping, drink honey and cinnamon powder boiled in one cup of water. When taken regularly, it reduces the weight of even the most obese person. Also, drinking this mixture regularly does not allow the fat to accumulate in the body even though the person may eat a high calorie diet.

CANCER: Recent research in Japan and Australia has revealed that advanced cancer of the stomach and bones have been cured successfully. Patients suffering from these kinds of cancer should daily take one tablespoon of honey with one teaspoon of cinnamon powder three times a day for one month.

FATIGUE: Recent studies have shown that the sugar content of honey is more helpful rather than being detrimental to the strength of the body. Senior citizens who take honey and cinnamon powder in equal parts are more alert and flexible. Dr. Milton, who has done research, says that a half tablespoon of honey taken in a glass of water and sprinkled with cinnamon powder, even when the vitality of the body starts to decrease, when taken daily after brushing and in the afternoon at about 3:00 P.M., the vitality of the body increases within a week.

BAD BREATH: People of South America, gargle with one teaspoon of honey and cinnamon powder mixed in hot water first thing in the morning so their breath stays fresh throughout the day.

HEARING LOSS: Daily morning and night honey and cinnamon powder, taken in equal parts restores hearing.

For more healthy recipes, tips, motivation and fun, join us here: Charles Sims Weight Loss
 
.

Thursday, May 16, 2013

Safety steps for female drivers

Friends, after being robbed at the Shell petrol station next to Jalan Duta Toll last night, lost my handbag and personal belongings to that fella who smashed my passenger side window. I had a self reflect on what could I have done to avoid it or reduce my lost, and would like to share with you:

1. Always keep your handbag UNDER YOUR DRIVER SEAT. NOT on the side of your driver seat coz it will be worse if the burglars smashed your driver window. NOT under the passenger seat because motorcyclist can see it. Even when you have to stop to pay (petrol refuel, drive-in) always keep your handbag under your seat. Only take the money or card your need.

2. Before you start fueling, WATCH AROUND YOU & KIOSK OPPOSITE YOURS (behind the pump) just case anyone hiding there with a helmet or a bike. LOCK YOUR DOOR AT ALL TIMES, keep the car key and handphone in your hands at all time. Be vigilant and keep watching as you are fueling. If you see anyone acting funny around your car, sound the alarm immediately.

3. Avoid going station alone at night. When I noticed low fuel warning it was already late, so PUMP YOUR FUEL ON HALF TANK AND IN DAYTME, not when it's depleting. Don't think that it's safe if its a busy station, the station was all packed when I was there but nobody could helped not stopped this from happening.

4. DON'T KEEP YOUR MOBILE PHONE & HOUSE KEYS in the handbag. Keep them in your pocket or leave in car when driving. So if you lose your bag, you still have your phone & key. I was lucky that my phone was not in the bag so I can make all calls right after that. And a smartphone simply contains too much info about us.

5. ALWAYS KEEP YOUR ATM & CREDIT CARD HOTLINE in your phone, and keep a printed list in your car. I managed to cancel all my cards under 15min thanks to having the contacts at hand.

5. ONLY BRING CARDS & DOC YOU REALLY NEED IN YOUR BAG. DONT PUT FAMILY PHOTO IN THERE. It's lucky that I kept my kids cards at home and only bring my maid's photocopy passport. Unfortunately we must bring our IC, but at least keep the lost to minimum.

7. I asked the sarjan who took my report. He said YOU CAN KNOCK THE ATTACKER WITH YOUR CAR WHEN YOU ARE ROBBED. It is consider a self defense.

8. If you are a witness, you dare not help if that attacker has a weapon, you can always help by SHOUTING or HON for attention, REMEMBER THE FACE, THE VEHICLE NUMBER and be a witness so police has higher chance of tracing to them. But if you are macho guys or in group, please lens a helping hand especially when you see single lady, help to keep an watchful eye.

9. SINGLE LADY IS ALWAYS THE PREY according to police. So if possible only pump petrol when you have company in the car, or choose the kiosk that is right in front of station (i parked in middle isle), where the CCTV can reach and patrol attendance can see you.

10. Make sure you have tinting. Although the glass shattered (my tinted window shattered after 2 knocks), the tinting layer held the pieces in place and reduce chances of serious cuts on you.

11. Last point I can think off, FIRST THING TO DO ONCE YOU ARE IN YOUR CAR IS TO LOCK THE DOOR, START ENGINE ASAP. Lucky that my door was locked or the burglar could have done more damage. But it happened so fast that I wasn't even in time to start my engine. Else I would have sped away immediately.

I grabbed on to my bag when i saw the guy pulled it, tried pulling back for few seconds until i realized he could have harmed me with whatever he used to knock down the window, so I let go immediately. Honestly I don't know I should have fight or not, probably I should have fight on and press onto the hon at the same time. However, I would think monetary lost is far better than physical injury.

I have wrote a message to the rep of Segambut right after this incident to alert them on hot spots around that area and requested them to beef up police patrol. The hot spots are: traffic light in front of Plaza Mont Kiara, Burger King next to petrol station in Desa Sri Hartamas and this station at Duta Toll as it is easy escape for the burglar.

But best thing to do is still to stay vigilant at all time. You only have 1 life.

.

Wednesday, May 15, 2013

Dr Gary Miller (sekarang Dr Abdul Ahad)



by  Muhamad Saddam Jamaludin Sa


Dr. Gary Miller merupakan seorang pendakwah yang sangat aktif dan sangat berpengetahuan tentang kitab Bibble. Dia mempunyai pengetahuan akan ilmu matematik yang bagus, itulah sebabnya dia suka berfikiran logik. Pada suatu hari, beliau memutuskan untuk membaca al-Quran untuk cuba mencari apa-apa kesilapan yang boleh dicari untuk dijadikan asbab untuk mengajak umat Islam untuk menukar keimanan kepada agama Kristian. Beliau menjangka Al-Quran untuk menjadi sebuah buku lama bertulis 14 abad yang lalu, sebuah buku yang bercakap tentang padang pasir dan sebagainya. Beliau kagum daripada apa yang dia dijumpai.

Dr. Gary Miller menemukan bahawa Al-Quran ini mempunyai sesuatu apa yang kitab-kitab lain tidak punyai di dunia ini. Beliau menjangkakan untuk mencari cerita-cerita tentang masa yang sukar Nabi Muhammad (saw) telah hadapi, seperti kematian Khadijah isteri baginda atau kematian anak-anak baginda. Walau bagaimanapun, beliau tidak menjumpai apa-apa seperti itu dan apa yang membuat Dr. Gary lebih keliru adalah bahawa dia menemukan surah di dalam Al-Quran yang dinamakan "Mary" ( Surah Al-Maryam ) yang mengandungi banyak berkenaan dengan Maryam yang tidak ada walaupun di dalam Kitab yang ditulis oleh orang Kristian atau di dalam Bible. Dia tidak menjumpai surah dinamakan sempena "Fatimah" (anak nabi) atau "Aishah" (isteri Rasulullah saw), Beliau juga mendapati bahawa nama Isa (a.s) juga telah disebut di dalam Al-Quran 25 kali manakala nama "Muhammad" (saw) hanya disebut sebanyak 5 kali sahaja, dan ini membuat Dr.Gary menjadi lebih keliru. Dia mula membaca Al-Quran dengan lebih teliti dengan harapan untuk mencari kesilapan tetapi dia terkejut apabila dia membaca ayat yang Agung ayat ke 82 dalam Surah Al-Nisa'a (Wanita) yang bermaksud:

“…Patutkah mereka (bersikap demikian), tidak mahu memikirkan isi Al-Quran? Kalaulah Al-Quran itu (datangnya) bukan dari sisi Allah, nescaya mereka akan dapati perselisihan yang banyak didalamnya…”

( An Nisa : 82 )

Dr Miller berkata tentang ayat ini:

"…Salah satu prinsip saintifik yang terbaik adalah prinsip mencari kesilapan atau mencari kesilapan didalam teori sehingga ia terbukti benar (Ujian Pemalsuan). Apa yang menakjubkan ialah Al-Quran meminta orang Islam dan bukan Islam untuk cuba mencari kesalahan dalam buku ini dan ia memberitahu mereka bahawa mereka tidak akan menjumpai kesilapannya di mana-mana ... “

Beliau juga berkata tentang ayat ini:

"…Tidak ada penulis di dunia mempunyai keberanian untuk menulis buku dan mengatakan bahawa ia adalah sifar dari kesilapan, tetapi al-Quran, sebaliknya, memberitahu kita semua bahawa Ia tidak mempunyai kesalahan dan meminta kita untuk mencuba untuk mencari dan pasti kita tidak akan menjumpainya…”

Satu lagi ayat yang ditunjukkan untuk masa yang panjang adalah ayat 30 dalam Surah "Al-Anbiya '(Nabi-nabi):

“..Dan tidakkah orang-orang kafir itu memikirkan dan mempercayai bahawa sesungguhnya langit dan bumi itu pada asal mulanya bercantum (sebagai benda yang satu), lalu Kami pisahkan antara keduanya? Dan Kami jadikan dari air, tiap-tiap benda yang hidup? Maka mengapa mereka tidak mahu beriman?..”

( Al-Anbiya : 30 )

Dia berkata: "Ayat ini merupakan teras utama penyelidikan saintifik yang memenangi Hadiah Noble pada tahun 1973 mengenai teori" Great Explosion ". Menurut teori ini, alam semesta adalah hasil daripada suatu letupan yang besar yang membawa kepada pembentukan alam semesta yang mempunyai langit dan planet-planet

Dr Miller berkata: "Sekarang kita sampai kepada apa yang menakjubkan tentang Nabi Muhammad (SAW) dan ura-ura mengenai sang syaitan membantunya dalam menghasilkan Al-Quran, Allah swt berfirman..

“ Dan Al-Quran itu pula tidak sekali-kali dibawa turun oleh Syaitan-syaitan. Dan tidak layak bagi Syaitan-syaitan itu berbuat demikian, dan mereka juga tidak akan dapat melakukannya. Sesungguhnya mereka dihalang sama sekali daripada mendengar wahyu yang dibawa oleh Malaikat “

( Asy-Syu’araa': 210-212 )

Oleh itu, apabila engkau membaca Al-Quran, maka hendaklah engkau (terlebih dahulu) memohon perlindungan kepada Allah dari hasutan Syaitan yang kena rejam.

( An-Nahl :98)

Tidakkah anda melihat? Adakah ini caranya syaitan menulis sesebuah kitab? Bagaimana Baginda boleh menulis Al Quran kemudian memberitahu ummatnya untuk meminta kepada Tuhan untuk perlindungan dari syaitan sebelum membaca Al Quran? Ini adalah ayat-ayat ajaib dalam kitab yang ajaib! dan Ia mempunyai jawapan yang logik untuk orang-orang yang berfikir secara sambilewa bahawa Ia adalah dari
syaitan .."

Dan di antara cerita-cerita yang membuatkan kekaguman Dr Miller adalah kisah Nabi (SAW) dengan Abu Lahab. Dr Miller berkata:

" …Dia (Abu Lahab) yang sangat membenci Islam akan pergi kepada Nabi di mana sahaja Baginda pergi untuk memalukan baginda. Jika dia melihat Nabi bercakap dengan orang yang tidak dikenali, dia akan menunggu sehingga baginda selesai dan kemudian bertanya kepada mereka: Apa yang Muhammad memberitahu anda? Jika baginda berkata ia putih maka ia adalah hitam dan jika beliau berkata ia adalah malam maka ia adalah siang. Dia bertujuan untuk memalsukan semua apa yang Nabi kata dan untuk membuat orang yang curiga kepada baginda. Dan 10 tahun sebelum kematian Abu Lahab, sebuah surah telah diilhamkan kepada Nabi, yang dinamakan "Al-Masad". Surah ini menceritakan bahawa Abu Lahab akan masuk neraka, dalam erti kata lain, Ia mengatakan bahawa Abu Lahab tidak akan memeluk agama Islam.

Selama 10 tahun, Abu Lahab boleh berkata: "Muhammad mengatakan bahawa saya tidak akan menjadi seorang Muslim dan saya akan pergi ke neraka, tetapi saya memberitahu anda sekarang bahawa saya mahu menukar kepada Islam dan menjadi seorang Muslim. Apa yang anda fikir mengenai Muhammad ini? Adakah dia( baginda s.a.w )mengatakan kebenaran atau tidak? Adakah surah ini datang dari Allah? ". Tetapi Abu Lahab tidak berbuat demikian ( memeluk Islam ) walaupun dia mengingkari Nabi di dalam semua perkara, tetapi tidak dalam perkara ini ( kekafiran Abu Lahab di dalam surah Al Masad ). Dalam erti kata lain, baginda telah memberi Abu Lahab peluang untuk membuktikan baginda salah! Tetapi Abu Lahab tidak melakukan apa-apa sepanjang 10 tahun!

Dia tidak memeluk agama Islam dan tidak juga berpura-pura menjadi seorang Muslim! Sepanjang 10 tahun, dia mempunyai peluang untuk menghancurkan Islam dalam satu minit! Tetapi ini tidak berlaku kerana ini(Al Quran) bukanlah kata-kata Muhammad (SAW), tetapi kata-kata Tuhan yang Mengetahui apa yang tersembunyi dan Mengetahui bahawa Abu Lahab tidak akan menjadi seorang Muslim.

“Binasalah kedua-dua tangan Abu lahab, dan binasalah ia bersama! Hartanya dan segala yang diusahakannya, tidak dapat menolongnya. Ia akan menderita bakaran api neraka yang marak menjulang Dan juga isterinya, seorang perempuan pemunggah kayu api. Di lehernya sejenis tali, dari tali-tali yang dipintal “

( Al Masad: 1-5 )

Dr Miller berkata tentang ayat yang membuatkan dia kagum kepada Al Quran
“.. Salah satu keajaiban dalam Al-Quran adalah sesuatu yang mencabar masa depan dengan perkara-perkara yang manusia tidak boleh ramalkan dan "Ujian Pemalsuan" digunakan , ujian ini terdiri daripada mencari kesilapan sehingga perkara yang sedang diuji terbukti betul. Sebagai contoh, mari kita lihat apa kata al-Quran mengenai hubungan antara orang Islam dan Yahudi. Al-Quran mengatakan bahawa orang Yahudi adalah musuh utama bagi umat Islam dan ini adalah benar. Sehingga kini ,musuh utama umat Islam adalah orang-orang Yahudi.

Dr Miller meneruskan:
“.. Ini dianggap satu cabaran yang besar kerana orang-orang Yahudi mempunyai peluang untuk merosakkan Islam hanya dengan bergaul dengan orang Islam dengan cara yang mesra untuk beberapa tahun dan kemudian berkata: di sini kita bergaul dengan anda sebagai kawan dan Al-Quran mengatakan bahawa kita adalah musuh,Al-Quran ini salah! Tetapi ini tidak berlaku pada 1400 tahun! dan ia tidak akan berlaku kerana ini adalah firman dari Tuhan Yang Esa yang Maha Mengetahui bukannya kata-kata manusia.

Dr Miller meneruskan:
“..Bolehkah anda melihat bagaimana ayat yang menceritakan akan permusuhan antara orang Islam dan orang-orang Yahudi merupakan satu cabaran kepada minda manusia?..”

“..Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik dan demi sesungguhnya engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: “Bahawa kami ini ialah orang-orang Nasrani”. Yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendeta-pendeta dan ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong...."

"...Dan apabila mereka mendengar Al-Quran yang diturunkan kepada Rasulullah (Muhammad s.a.w), engkau melihat mata mereka mencucurkan air mata disebabkan apa yang mereka ketahui (melalui Kitab mereka) dari kebenaran (Al-Quran), sambil mereka berkata: Wahai Tuhan kami, kami beriman (kepada Nabi Muhammad dan Kitab Suci Al-Quran), oleh itu tetapkanlah kami bersama-sama orang-orang yang menjadi saksi (yang mengakui kebenaran Nabi Muhammad s.a.w). Dan tidak ada sebab bagi kami tidak beriman kepada Allah dan kepada kebenaran (Al-Quran) yang sampai kepada kami, padahal kami ingin (dengan sepenuh-penuh harapan), supaya Tuhan kami memasukkan kami (ke dalam Syurga) bersama-sama orang-orang yang soleh..."

Ayat ini menyentuh hati Dr Miller kerana dia merupakan seorang Kristian tetapi apabila dia mengetahui kebenaran, dia beriman dan memeluk agama Islam lalu menjadi tumpuan . Semoga Allah merahmati beliau.

Dr Miller berkata tentang gaya unik al-Quran yang dia dapati adalah sangat indah. Tidak syak lagi ada sesuatu yang unik lagi mengagumkan di dalam al-Quran yang tidak wujud di mana-mana sahaja, kerana al-Quran memberikan anda maklumat khusus dan memberitahu anda bahawa anda sesuatu yang tidak anda ketahui. Sebagai contoh

Demikianlah dari berita¬-berita ghaib yang kami wahyukan kepada engkau (wahai Muhammad ), dan tidaklah engkau beserta mereka seketika mereka membuang undi tentang siapa diantara mereka yang akan mengasuh Maryam, dan tidak ada engkau di dekat mereka seketika mereka berbantah .
( Ali-Imran : 44 )

(Kisah Nabi Nuh) itu adalah dari perkara-perkara yang ghaib yang Kami wahikan kepadamu (wahai Muhammad), yang engkau dan kaum engkau tidak mengetahuinya sebelum ini. Oleh itu, bersabarlah. Sesungguhnya kesudahan yang baik (yang membawa kejayaan di dunia dan kebahagiaan di akhirat) adalah bagi orang-orang yang bertaqwa.
( Surah Hud: 49 )

(Kisah Nabi Yusuf) yang demikian ialah dari berita- berita yang ghaib yang Kami wahikan kepadamu (wahai Muhammad), sedang engkau tidak ada bersama-sama mereka semasa mereka sekata mengambil keputusan (hendak membuang Yusuf ke dalam perigi), dan semasa mereka menjalankan rancangan jahat (terhadapnya untuk membinasakannya).
(Surah Yusuf: 102 )

Dr Miller meneruskan: "Tidak ada kitab suci lain yang menggunakan kaedah ini, semua kitab-kitab yang lain terdiri daripada maklumat yang memberitahu anda di mana maklumat ini datang. Sebagai contoh, apabila Bible menceritakan kisah-kisah daripada negara-negara purba, Ia memberitahu anda bahawa raja ini tinggal di tempat ini dan seorang pemimpin yang berjuang dalam peperangan itu, dan bahawa orang tertentu mempunyai beberapa kanak-kanak dan nama-nama mereka. Tetapi buku ini (Bible) sentiasa memberitahu anda bahawa jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh membaca buku tertentu kerana maklumat itu datang dari buku tertentu ".

Dr Garry Miller meneruskan: "Ini adalah bertentangan dengan Al-Quran yang memberi anda maklumat dan memberitahu anda bahawa ia adalah baru! Dan apa yang menakjubkan adalah orang-orang Mekah pada masa itu tidak pernah mendengar ayat-ayat ini dan ia menjadi cabaran bahawa isi di dalam ayat-ayat ini baru dan tidak diketahui oleh Muhammad (SAW) atau oleh orang-orang cerdik pandai ketika masa itu, dan walaupun demikian, mereka tidak pernah berkata:

“.. Kita tahu ini dan ia bukanlah sesuatu yang baru, dan mereka tidak mengatakan: Kita tahu dari mana Muhammad datang dengan ayat-ayat ini..”

Ini tidak pernah berlaku, tetapi apa yang berlaku adalah tiada siapa yang berani untuk mengatakan bahawa baginda telah berbohong kepada mereka kerana mereka meyakini ini ialah sesuatu yang baru, tidak datang dari minda manusia tetapi dari Allah yang Mengetahui yang Ghaib pada masa lalu, masa kini dan masa depan.

Download Dr Gary Miller (Now Dr Abdul Ahad) work "The Amazing Quran" dari link ini http://www.thetruecall.com/downloads/AmazingQuran.pdf

Boleh baca dengan lebih lanjut ataupun dengarkan kuliahnya di..
http://www.discoveringislam.org/dr_gary_miller.htm



.

Monday, May 13, 2013

RAYUAN KEPADA YANG PERIHATIN: Encik Semat Bin Umar


1. Encik Semat Bin Umar, bernombor kad pengenalan 440316-12-5125, seorang warga emas berasal dari Kalabakan, Tawau, Sabah, menyewa di sebuah rumah sewa di Lorong Haji Said Kampung Jalan Kebun, Seksyen 30 Shah Alam bersama isteri yang di kahwini 10 tahun lepas yang berasal dari Medan, Indonesia. Beliau telah pikun dan isterinya pula menghidapi penyakit paru2 dijangkiti kuman.

2. Ketika di Sabah dahulu beliau mempunyai isteri dan 5 orang anak dan di percayai kelima-lima anaknya juga telah berhijrah ke Semenanjung.

3. Tiga minggu lepas isterinya telah di masukkan hospital selama 2 minggu kerana penyakit paru2 dijangkiti kuman. Oleh itu, Encik Semat hidup seorang mengharap belas ihsan jiran-jiran sebelah ketika ketiadaan isterinya.

4. Selepas menerima aduan dan membuat tinjauan, selasa lepas atas kapasiti sebagai SU JKKK, saya telah menulis surat kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat agar dapat mengambil langkah sewajarnya bagi membantu Encik Semat dan pada petang tadi Jabatan Kebajikan Masyarakat datang dan membawa beliau ke Hospital Ampuan Rahimah Klang.

5. Oleh kerana isterinya mengadu bahawa beliau tidak mampu untuk menjaganya, Jabatan Kebajikan Masyarakat mungkin akan menempatkan Encik Semat di rumah Kebajikan orang tua.

6. Ketika ini, Encik Semat telah di masukkan di dalam wad kerana kesihatannya yang tidak baik.

7. Kepada anak-anak beliau atau sesiapa yang mengenali Encik Semat dan tahu dimana anak-anak beliau berada, saya merayu agar anak-anak beliau dapat mengambil berat tentang keadaan ayah mereka dan menjaganya sebelum beliau menemui Ilahi. Alangkah sedihnya jika beliau di masukkan ke rumah kebajikan dan sisa-sisa hidupnya di habiskan di sana tanpa anak-anak disisi.

8. Jika ada persengketaan dan sebagainya sebelum ini, lupakanlah dan berbaktilah kepada beliau kerana redha Allah itu begantung kepada redha kedua ibu bapa kita.

9. Sila hubungi Encik Nazri di Jabatan Kebajikan Masyarakat Klang 03-33710885

10. Sekarang En. Semat berada di Wad 8B Katil No 7 Hospital Ampuan Rahimah Klang Selangor.


.

Friday, May 10, 2013

United Nation: Voting Fraud in the Malaysian GE13 calls for world invigilation. - Sign the Petition!

Deven
Amazing. Since the Malaysian GE13 results were announced, more than 200,000 people have signed the Change.org petition calling for international scrutiny of widespread reports over the fraudulent voting and the controversial Electorial Commission. 
Our petition is currently shaping the international coverage of the election - with articles appearing in Australia, Indonesia and many other places.
But this is just a beginning. What's even more important than obtaining more signatures is to educate the public. We need people to be well informed about what we stand for: 
  1. We wish to restore a fair electoral system, not to support any political party.
  2. We do not jump conclusion or instigate unneutral comments.
  3. We want to cease Malaysians from taking unethical measures in their defences. Instead, use this petition as their voices to protest correctly.
  4. We respect every individual's right to choose and have opinions, we do not force.
If we're to achieve international support for investigations into Malaysian GE13 we must continue to obtain more signatures and continue to display our will to restore justice! 
Can you take a short moment to forward this email to five friends, ask them to sign and explain to them if you can manage? They can sign at www.change.org/GE13
It may be a slow education process but believe me: "Shouting loud does not make you strong, whispering the right point does".
Please take note that there will be NO FIXED NUMBER of signatures needed, the limit will continue to increase.
We've grown into a movement of 200,000 people. I know not what it will take to get the type of investigation we need, but we must keep trying to raise awareness along with education.
Please forward this around to everyone you know. They can sign at www.change.org/GE13 
Thanks for being part of this.
Terry Kok,
Petition Starter
 
---- Here's the original petition text ----
Citizens of Malaysia had been seen screaming their discontentment all over the vast cyber media space, which unfortunately is the final fortress of free media in this nation.
Barisan Nasional, a coalition which had ruled over the nation for 56 years was continuously accused of purchasing votes by exhausting large amount of liquidity, controlling national media streams and just recently, exposed of ferrying large quantity of foreign citizens (speculated over 600,000) into the polling stations in order to corrupt the outcome of the election.
Speculations were yet to be verified but without the help of an external intervention, our people are rendered powerless against such extreme measures. With all due respect, we wish not a dramatic counterpart nor are we preaching our speculations; we wish only to be heard. If the UN launches an investigation, the eyes of many more will be watching; and when the global awareness rises, transparency follows and truth shall prevail.
If our voices were robbed within our own land, please help our voices reach the world.


.




Tuesday, May 7, 2013

FAEDAH MEMELUK ISTERI -Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah


Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.

Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

“Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

“Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,” katanya ketika memberi syarahan bertajuk Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit’ di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini hari ini.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan.


Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s.a.w. Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

“Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,” katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu. Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik.

“Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri”.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...